Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Změny v oblíbeném dovolenkovém ráji: Razantní úbytek lehátek a pláže hlídané drony!

Autor: pma - 
2. dubna 2024
05:00

Řecko je každoročně jedním z Čechy velmi oblíbených míst pro letní dovolenou. Letošní sezóna ale přinese několik změn, které turisty zjevně moc nepotěší. Řekové se rozhodli, že budou bojovat proti přeplněným plážím novým pravidlem. 70 procent pláží zůstane podle již schváleného zákona v nadcházející sezóně volných, proto se i výrazně sníží počet lehátek. Na pořádek u moře budou dohlížet dokonce i kamery a drony. Za nedodržování zákona budou padat pokuty.

Podle dat řeckého velvyslanectví přijelo do sluncem prozářené země loni na 650 tisíc českých turistů. Ty láká nejen tamní kuchyně a památky, ale i dlouhé písečné pláže. Právě na nich ale bude letos cizince čekat nepříjemné překvapení. 

„V Řecku byl schválen nový zákon, který zavedl přísnější pravidla pro pláže. Vyžaduje, aby 70 procent prostoru na kterékoli pláži v Řecku zůstalo bez lehátek. A to ve snaze zabránit přeplnění,“ uvádí řecký deník Greek Reporter.

Další novinkou je i to, že lehátka nebudou smět být v těsné blízkosti moře. Důvodem je, aby ti, kteří se budou chtít vykoupat, měli do vody dobrý přístup a nemuseli lehátka překračovat či zdlouhavě obcházet. V chráněných oblastech budou lehátka na plážích dokonce úplně zakázána. 

Na změnu legislativy, která začne platit během letošní letní sezóny, upozornil na sociální síti TikTok i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Ten se nechal slyšet, že na dodržování nových pravidel budou u pláží dohlížet kamery a drony. Ti, kteří nový zákon týkající se lehátek poruší, budou platit vysoké pokuty. 

Premiér také uvedl, že k provozování podniku na pláži bude třeba získat licenci v elektronické aukci. Díky tomu bude moci stát kontrolovat, kdo nakupuje a provozuje podniky na pobřeží.

Video  Blesk Podcast: Řekové nejsou líní, říká česká blogerka. Za své postřehy z poloostrova dostala Magnesii Literu  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5650027 ( 3. dubna 2024 11:37 )

Bingo! 👍👍👍

krapotkin ( 3. dubna 2024 09:13 )

Jen v Čechách mají stále málo turistů. Ropušák chce přitáhnout Syřany, Bangladéšany a černoušky z Afriky, protože turistů z Ukrajiny je prý málo. Neboj Ropušane, přibudou. Zelenáč podepsal nový zákon o rozšířené mobilizaci. Tak zatímco Macaron chce poslat na Ukrajinu svojí gardu, Ukrajinci se budou povalovat po Evropě.

Chocho Loušek ( 3. dubna 2024 06:49 )

Už je všude přeturistováno.

Kapsa Kapsik ( 2. dubna 2024 19:21 )

Presne tak to je...

ota prvni ( 2. dubna 2024 14:09 )

pronájem lehátka není likvidační a někdo je tam musel donést, dovézt a každovečerně uklidit - šetřílci 🙁 👎

Zobrazit celou diskusi