Víno a koupání je zajímavá letní kombinace, která určitě otevře nové možnosti a jiný druh zábavy. Stejně tak ale jako u cyklistiky nebo i jiných aktivit vždy platí opatrnost a zodpovědnost. Kombinovat konzumaci vína a plavání byste vždy měli jen s mírou a rozmyslem. Ideální volbou je přes den se v parnu vykoupat a v podvečer vyrazit někam do sklípku za dobrým vínem. Pár zajímavých tipů z různých míst republiky najdete v následujícím článku.

Znojemská vinařská podoblast

Královské město Znojmo je bohaté nejenom na skvělé víno, ale je tu hned několik možností, jak se v létě zchladit a vykoupat. Kromě již trochu zastaralého městského bazénu je přímo ve Znojmě nové a moderní koupaliště s názvem Městská plovárna Louka. Louka proto, že se nachází opravdu na bývalé louce, a to hned vedle Louckého kláštera, jedné z významných historických památek města. V prostorách starého premonstrátského kláštera dnes sídlí jedno z největších a nejznámějších vinařství v kraji, takže se dá lehce spojit víno s koupáním. Perný a horný den můžete strávit na plovárně a odpoledne si zajít na skleničku třeba Veltlínského zeleného nebo Sauvignonu, tedy odrůd, které jsou pro tento region typické. Pokud dáváte přednost přírodnímu koupání, tak nedaleko Znojma se nachází známa Vranovská přehrada. I zde je možné kromě koupání si dát dobré víno, třeba při vyhlídkové plavbě po přehradě s degustací a ochutnávkou sýrů.

Autor: Vinařský fond

Mikulovská vinařská podoblast

Krajem, kde najdete možná nejvíc příležitostí se vykoupat a samozřejmě si nedaleko dopřát také skvělé moravské víno, je určitě okolí Mikulova. O příležitostech, kde si konkrétně v tomto městě vína dát lahodný mok, je asi zbytečné mluvit, protože na víno narazíte skoro na každém kroku ve městě i jeho okolí a domluvit si večerní degustaci třeba někde ve sklepě je opravdu snadné. Kde se přes den, před tím, než vyrazíte do sklípku vykoupat, je ale také jednoduché. Samozřejmě máme na mysli Novomlýnské nádrže, tedy trio vodních nádrží u úpatí Pálavy a opravdu tedy nedaleko Mikulova. Nejlepší místo zde pro vodní radovánky je pak rekreační centrum Pasohlávky. Hned vedle, také ještě v Pasohlávkách, stojí jeden z nejznámějších aquaparků v republice – Aqualand Moravia. Pokud byste ale raději zůstali takříkajíc blízko u zdroje, tedy u vína, tak i přímo ve městě v Mikulově se nachází krásné a moderní koupaliště.

Autor: Vinařský fond

Slovácká vinařská podoblast

Vydáte-li se více na východ, až na Slovácko a vlastně už také do Zlínského kraje, narazíte na unikátní folklór a jedinečná a osobitá místní vína. Slovácko je sice trochu vzdálené, o to ale možná zajímavější. Víno tu samozřejmě teče proudem a kromě ochutnávání se dá i dozvědět se o něm leccos zajímavého. K tomu samozřejmě ochutnat místní speciality a poslouchat lidovou muziku. Možná se vám nakonec koupat ani nebude chtít. Zchladit se ale potřebuje každý, a tak se tu můžete s klidným srdcem přes den příjemně vykoupat, než zase odpoledne vyrazíte za vínem. Třeba kolem unikátní vodní stavby, tzv. Baťova kanálu je těch příležitostí hned několik – Vodní nádrž Mlýnky – Kostolnica, přehrada Sovín – Smraďavka, koupaliště Zlatnícka dolina – Skalica, Kunovice nebo Vonory. Další volbou může být aquapark v Uherském Hradišti nebo koupaliště v Bzenci, tedy zase o kousek blíž k místnímu moravského vínu.

Autor: Vinařský fond

Vinařská oblast Čechy

Ani vinařská oblast Čechy nezůstává, co se týče spojení vína a koupání, pozadu. V podstatě každé město spojené v Čechách nějak s vínem má vlastní koupaliště nebo menší aquapark. Určitě ho najdete v Mělníku, Litoměřicích, Kutné Hoře, a samozřejmě nejvíce v Praze, kde se poblíž nachází třeba jeden z dalších nejznámějších aquaparků v republice – Aquapalace Čestlice. Ačkoliv vinařská oblast Čechy není tolik bohatá na vinné sklepy, možností kde a jak si dát dobré české, ale i to moravské víno je minimálně srovnatelná. Kromě různých vináren, vinoték a samozřejmě restaurací s bohatou nabídkou tuzemských vín, nejenom Praha, ale i ostatní města pořádají mnoho vinařských akci a událostí, které je možné navštívit a strávit tam pěkný a klidný podvečer s vínem po celodenním koupání.

Autor: Vinařský fond

Po celé České republice, tedy na Jižní Moravě, ale i v Čechách se nachází opravdu velké množství aquaparků, koupališť, vnitřních i venkovních bazénů, biotopů, přehrad a různých jiných možností ke koupání. Pokud se tedy vypravíte za vínem do jiných míst naší země, než jsou naše tipy, tak se určitě nemusíte bát, že byste se zrovna tam nevykoupali.

Více informací o moravských a českých vínech naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.