Reklamní taháky úvěrových poskytovatelů jsou jedna věc a podmínky nastavené Českou národní bankou (ČNB) druhá. V rámci nabídek se lze setkat s půjčkou bez doložení příjmů, s rychlým online úvěrem nebo s dluhem pro zájemce v registrech. Při bližším zkoumání ale zjistíte, že tak jednoduché to není.

Je půjčka bez příjmů skutečně zapovězena?

Povinností každé banky i nebankovní společnosti je ověřit bonitu klienta. Pokud vám tak někdo půjčí i bez toho, aby se zajímal o vaše příjmy, zbystřete. Může z toho být pořádný průšvih, který vaši finanční situaci nevyřeší. Většina poskytovatelů láká na půjčku bez doložení příjmů, avšak přijde-li na lámání chleba, přeci jen chce vaši úvěruschopnost znát.

Při ověřování bonity ale není důležitý jen příjem ze zaměstnání či z podnikatelské činnosti, do hry vstupují i nejrůznější dávky vyplácené státem, řeč je především o starobním či invalidních důchodu nebo o peněžité pomoci v mateřství a rodičovském příspěvku. I tito klienti „bez příjmů“ mají šanci na úvěr. Zapovězena jim není dokonce ani hypotéka, avšak v tomto případě se neobejdou bez spolužadatele.

Půjčí vám, když dlužíte?

Kromě půjček bez příjmů jsou oblíbené i půjčky bez registru, avšak i těm byl učiněn konec. Na druhou stranu každý zápis v registru neznamená stopku při dalším zadlužování. Pakliže jste vedeni jako vzorní platiči, nemusíte se obávat negativního výsledku. Půjčku navíc mohou získat i lidé s drobným prohřeškem, opomenutý účet za telefon nebo jednou opožděná splátka, ještě další plány nehatí. Problém nastává tehdy, když dlužíte, kde se dá.

I přes nabízení úvěrů s benevolentními podmínkami, nelze počítat s tím, že půjčka bude stoprocentně vaše. Lákavá reklama je totiž jedna věc, avšak realita často úplně jiná, jakmile přijde na věc, nejen banky, ale i dříve shovívavější nebankovní společnosti, přitvrdí a vaši bonitu si ověří.

Benevolentnější podmínky prohloubí finanční problémy

Získat půjčku bez příjmů a se záznamem v registru dlužníků je reálné, především pak tehdy, když pobíráte vysoký důchod a když máte za sebou úspěšně splacenou půjčku v posledních letech.

Na druhou stranu vždy je konečné rozhodnutí na poskytovateli, a tak se může stát, že některé údaje jsou snadno přehlédnuty. Například nemusí být kontrolovány všechny registry a postačit může výpis z účtu, nikoliv potvrzení příjmů od zaměstnavatele. Především pak online půjčka s sebou často nese jednoduší žádost a rychlejší proces. Avšak vždy je na každém žadateli, aby dobře zvážil své možnosti. Využít kdejaké skulinky sice může aktuálně přijít vhod, ale z dlouhodobého hlediska je to jen prohlubování finančních potíží.