Firmy se velmi často potýkají s nedostatkem cash flow, neboli provozních financí. Tento kapitál bývá využíván uvnitř podniku, většinou na nabírání nových zaměstnanců, rozšiřování výroby nebo inovace a modernizace. Jedná se tak o klíčovou složku firemních financí, a pokud jich na účtě není dost, vývoj firmy se pozastaví, ne-li úplně zamrzne.

K nízkému provoznímu cash flow často dochází i proto, že podniku stojí peníze ve fakturách. Co to znamená? Buď odběratel z pozice velké nadnárodní společnosti požaduje splatnosti faktur delší než 30 dnů, nebo jednoduše někteří obchodní partneři neplatí faktury včas. A to se v obzvláště v aktuální ekonomické situaci může stát podnikům osudným. Na trhu se pravidelně opakuje několik situací, kdy mají podniky nízký provozní kapitál, a to například během sezónních výkyvů nebo přílivu nových zakázek.

Třídenní splatnost, vyřízení online a bez poplatků

“Roger Platba funguje velmi jednoduše. Společnost nám zašle fakturu s dlouhou splatností, my ji anonymizovaně nabídneme do takzvané aukce, kde o její proplacení soutěží nezávislí investoři. Investor s nejnižším vysoutěženým úrokem ji získá, proplatí a klient má tak peníze z faktury do tří dnů,” vysvětlil CEO Adam Šoukal a dodal, že jakmile odběratel za fakturu zaplatí, odejde poskytnutá částka zpět na účet investora.

Adam Šoukal
Autor: Roger

Celý proces má ještě jednu rovinu, která zajišťuje, že pohledávky postoupené investorům jsou vystaveny za bonitními společnostmi. Dodavatel by neměl mít exekuce či nebýt v insolvenci. U odběratele Roger sleduje minimální obrat 200 milionů korun a neexistence insolvence nebo exekucí platí i pro něj. To je pro fintech i investory zárukou finančního zdraví odběratele a jeho dobré obchodní pověsti. Roger za 7 let existence tyto riskové modely vypiloval do puntíku.

Financování provozního kapitálu nabízí i banky a bankovní společnosti ve formě faktoringu, kontokorentu nebo provozního úvěru. Roger si ovšem zakládá na tom, že Roger Platba firmy nezadluží, nejedná se totiž o žádnou formu půjčky ani úvěru. Schvalovací proces je zde nejrychlejší na trhu, trvá přibližně 24 hodin.

.
Autor: Roger

Investiční platforma je licencována Českou národní bankou, díky čemuž je Platební instituce Roger důvěryhodným partnerem ve faktoringu. Společnosti navíc za postoupení pohledávky, resp. využívání Roger Platby platí jen v čase, kdy ji využívají. “Nemusí si proto dělat starosti s řízením cash flow a mohou se naopak plně soustředit na rozvoj vlastního podnikání,” uzavřel Adam Šoukal.