Apík dostal jméno podle čerpací stanice u Maref na Vyškovsku, kde ho ve zbídačeném stavu našla žena rozvážející obědy. Jak ukázala prohlídka na veterině, dvě diabolky zasáhly i hlavu. „Tlak způsobený výstřely Apíka dočasně oslepil,“ uvedla Alžběta Blašková, zakladatelka místního útulku Tibet.

Trestní oznámení

Apík se nyní v Tibetu zotavuje a čeká na operací, při které mu veterinář vyjme všechny diabolky. Prognóza, co se týká očí, je nejistá. „Uvidí se v příštích týdnech. V nejhorším případě zůstane slepý. V té lepší variantě je naděje, že mu zachrání levé oko,“ shrnula Blašková.

O tom, že si kocour prožil velké trauma, není pochyb. I proto podal útulek trestní oznámení na neznámého pachatele. „Policie nás už kontaktovala. Těžko říci, kdo mohl být tak nelidský. Není vyloučeno, že Apíka někdo chytil a udělal si z něj živý terč.“       

V marefském útulku má aktuálně domov 200 zvířat, převažují kočky a psi. Naposledy přibyl psí důchodce, kterého někdo vyhodil do lesa u Bučovic a roztomilé štěňátko nalezené v nedalekých Letonicích.

Odměna za vypátrání tyrana

Začátkem ledna šokoval veřejnost jiný případ týrání sedmitýdenního koťátka v Brně. To našli ve zuboženém stavu s mnoha popáleninami. Charitativní kočičí spolek Kryšpín vyhlásil odměnu 70 tisíc za informace vedoucí k dopadení bezcitného tyrana.

VIDEO: Týraný Kazan vyhlíží nový domov

Video
Video se připravuje ...

Kazan zažil týrání už coby štěně. Než o něm rozhodly úřady, stihl v útulku dospět. Teď konečně vyhlíží nový domov Kateřina Lang