Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nevhodný chov koní řeší úřady už tři roky. Vyvázne chovatelka jen s pokutou za přestupek?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
17. prosince 2023
05:00

Už tři roky se táhne případ koní, které chtěli veterináři odebrat chovatelce Veronice Egerové (37) z Olomoucka. Soud nakonec rozhodl, že se nedopustila trestného činu, případ ale předal magistrátu s tím, že mohlo jít o přestupek. Úřad to řeší doteď.

Na nevhodný chov koní upozornili tehdy chovatelé ze sousedství. Veterinární inspektoři, kteří jej zkontrolovali, jim dali za pravdu. Tři koně, z nichž stav jednoho označili za tristní, navrhli odebrat. Než je ale stihli přemístit do azylu, Egerová je prodala.

U nové majitelky se koním, kteří měli být odebráni pro týrání, daří lépe. Úředníci se je tu proto U nové majitelky se koním, kteří měli být odebráni pro týrání, daří lépe. Úředníci se je tu proto | Jana Ulrichová

Nebylo to poprvé

Nebylo to přitom poprvé, kdy se inspektoři Krajské veterinární správy o Veroniku Egerovou zajímali. Nedostatky v jejím chovu zjišťovali už od roku 2016. „Jednalo se o absenci přístřešků, pod který by se koně mohli schovat při nepříznivém počasí, Krajská veterinární správa opakovaně dávala podněty na porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání na obec s rozšířenou působností,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Majitelka Veronika Egerová popřela, že by se o své koně špatně starala Majitelka Veronika Egerová popřela, že by se o své koně špatně starala | Kateřina Lang

Jen přestupek?

Veronika Egerová skončila nakonec před soudem, kde se zpovídala ze zanedbání péče o zvíře. Soud, jako v mnoha podobných případech rozhodl, že nespáchala trestný čin, případ ale postoupil olomouckému magistrátu. „Jednání chovatelky by mohlo být posouzeno jako přestupek,“ uvedla soudkyně v rozhodnutí. Úředníci se jím teď zabývají. „Přestupkové řízení stále běží, nebylo ještě ukončeno,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doležalová.

Černé stavby

Chovatelka už dříve dostala od magistrátu také pokutu za přístřešky pro koně a oplocení, které v Chomoutově postavila a užívala načerno. „Tyto stavby už byly odstraněny, zbývá však ještě uvést pozemek do původního stavu,“ uvedla mluvčí.

Tyto přístřešky a ohrady postavila Veronika Egerová načerno Tyto přístřešky a ohrady postavila Veronika Egerová načerno | Jana Ulrichová

Vše popřela

Chovatelka ale jakékoli pochybení popírala. „To není pravda. Máte docela špatné informace,“ řekla reportérkám Blesk tlapek. „Mám spoustu papírů o tom, že nikdo na žádné týrání zvířat neupozorňoval,“ dodala. Popřela i to, že jí koně měli být na popud veterinární správy odebráni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi