Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zvířecí záchranáři: Města se nestarají o toulavá zvířata. Kastrujme kočky povinně, vyzývá petice

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
29. listopadu 2023
05:00

Přemnožené na volno žijící kočky, o které se nikdo nestará. To je problém většiny českých měst a obcí, které sice mají zákonnou povinnost péči o toulavá zvířata zajistit, většina ji ale neplní. Nemají na to kapacitu, čas ani peníze. I proto se část zvířecích záchranářek rozhodla sepsat petici.

Podle zvířecích záchranářů trpí na ulicích tisíce koček. Důvodem je nekontrolované množení, které vede k vyhazování koček a nechtěných koťat živořících a umírajících pak bez péče na ulici. „Útulky, které navíc nemají finance na provoz, jsou přeplněné, zákony na ochranu zvířat nejasné, většina měst a obcí je neochotná nalezená zvířata přijímat a k tomu všemu je ještě nulová podpora státu,“ shrnula současnou realitu Eva Hulcová, předsedkyně spolku na ochranu zvířat a kočičího útulku Catico s tím, že problematika toulavých a opuštěných koček je za této situace už neúnosná.

Na kočkách odebraných od maringotky z Chýnova je vidět, že trpěly léta. Živé tam byly mezi mrtvými Na kočkách odebraných od maringotky z Chýnova je vidět, že trpěly léta. Živé tam byly mezi mrtvými | Jana Ulrichová

Pomůže kastrace

Zvířecí záchranáři se shodují, že není dne, aby se na ně někdo neobrátil se žádostí o umístění nalezených koťat nebo nemocných a zraněných toulavých koček. Přemnožená zvířata už ale není kam dávat. Jediným řešením je proto podle nich povinná, zákonem upravená kastrace a evidence.

Na ulici živořila s obřím nádorem na uchu i Paní Oušková, k jejíž záchraně přispěly Blesk tlapky Na ulici živořila s obřím nádorem na uchu i Paní Oušková, k jejíž záchraně přispěly Blesk tlapky | Jana Ulrichová

Sbírají podpisy

Zástupci kočičích útulků a spolků se proto rozhodli řešit situaci peticí, kterou může každý podepsat online: https://www.petice.com/za_zmenu_zakonu_pro_kocku. Za jejím vznikem stojí Kamila Dvořáková, která už nechtěla smutným osudům toulavých, bezprizorních koček jen přihlížet. Záchranáři z ostatních útulků a spolků ji podpořili a doufají, že svůj podpis pod petici připojí co nejvíce lidí. „Předem za to děkujeme,“ řekla Eva Hulcová.

Co požadují

Autoři petice požadují vytvoření centrální evidence koček na státní úrovni společně s centrální evidencí psů, prosazení povinné identifikace koček pomocí mikročipu, uzákonění povinné kastrace volně žijících koček, i koček s přístupem ven, povinné registrace majitelů, kteří chovají 3 a více koček, vytvoření státního dotačního programu na úhradu kastrací pro obce a stanovení zákonné povinnosti obcí a měst k odchytu toulavých i opuštěných koček.

Zvířata na ulici trpí a umírají Zvířata na ulici trpí a umírají | Jana Ulrichová

Půjdou do parlamentu

S petici její autoři zamíří do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, předají ji i Ministerstvu zemědělství a životního prostředí ČR, Státní veterinární správě a také městům a obcím. „Stát ani obce a města se nesmí zříkat povinnosti se postarat o nalezená, opuštěná nebo toulavá zvířata,“ zdůraznila Eva Hulcová.

kdoasi ( 30. listopadu 2023 10:21 )

Primárně by měl být zodpovědný každý majitel kočky, tedy kastrovat. Ale když může město provozovat psí útulek, proč ne i ten kočičí?

verka1 ( 29. listopadu 2023 07:38 )

Toto je velký problém, povinná kastrace 👍
Nejvíc trpí opuštěné, zanedbané a hladové kočky. Plné útulky.

Zobrazit celou diskusi