Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Případ chovatelské stanice mainských mývalých koček, která se chová jako množírna

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
18. února 2023
05:19

Těžko léčitelná nemoc, chybějící čip a nedodaný průkaz původu, v některých případech dokonce smrt zvířete. To jsou problémy, na které si stěžují zákazníci chovatelské stanice mainských mývalých koček, kterou na Příbramsku provozuje Violetta Dosedělová. Chovatelka reklamace neuznává, s majiteli nekomunikuje, chová se jako množírna.

Violettu Dosedělovou provozující chovatelskou stanici Fidelity Feline kvůli tomu už dvakrát vyšetřovala policie. Druhé trestní oznámení podala Žaneta Podsklanová z Bouzova, která si od ní koupila vážně nemocného kocourka za 15 000 korun.

Léčba kocourka Damiana vyšla paní Žanetu na sto tisíc korun Léčba kocourka Damiana vyšla paní Žanetu na sto tisíc korun | Jana Ulrichová

Nebezpečný parazit

Kocourek Damian, který měl být s průkazem původu, měl potíže od samého začátku. „Trpěl průjmem. Léčba antibiotiky nepomáhala. Absolvovali jsme veškerá možná vyšetření, sono, krevní testy. Až po půl roce se zjistilo, že kocourek trpí vnitřním parazitem tritrichomonas foetus, na který v Česku neexistuje schválený lék,“ popsala nešťastná majitelka.

Lék u nás není schválen, paní Žaneta si ho musela opatřit v zahraničí Lék u nás není schválen, paní Žaneta si ho musela opatřit v zahraničí | Jana Ulrichová

Průkaz nedodala

Lék musela paní Žaneta koupit v zahraniční. Léčba ji za půl druhého roku, co kocourka má, vyšla na sto tisíc korun. Má totiž navíc oslabenou imunitu, zánět dásní a nově i oka. Chovatelku to ale nezajímá, reklamaci neuznala a průkaz původu dodnes nedodala.

Stejné potíže

Podobnou zkušenost má i Zuzana Puskajlerová. „Kocour průjmoval. Když jsem kontaktovala chovatelku, řekla, že jsem se špatně starala, že problém jsem já. Odmítala se se mnou bavit. V podstatě se mi vysmála,“ popsala s tím, že i u jejího kocourka se nakonec potvrdil stejný parazit. I ona si musela léky na něj opatřit v zahraničí. „Má chov promořený tritrichomonou. Sice má papírové kočky, je to ale klasická množka,“ zlobila se.

Stejného parazita měl i kocourek paní Zuzany Puskajlerové Stejného parazita měl i kocourek paní Zuzany Puskajlerové | čtenáři

Chovatelka nereaguje

Blesk tlapky se pokoušely Violettu Dosedělovou kontaktovat. Hledaly ji v Jesenici u Příbrami, kde má její chovatelská stanice sídlo, i v bytě v nedalekých Heřmaničkách. Nikde ji však nezastihly, na zvonění a klepání nereagovala, i když byla podle sousedů z Heřmaniček doma. Není ji možné dostihnout ani na telefonu, protože kočky teď prodává přes prostředníky.

V tomto domě má chovatelka svou chovatelskou stanici. Dům vypadá opuštěně, na dvoře jsou ale psi na volno i v kotcích V tomto domě má chovatelka svou chovatelskou stanici. Dům vypadá opuštěně, na dvoře jsou ale psi na volno i v kotcích | Jana Ulrichová

Podnět a výzva

Redaktorky se rozhodly podat podnět Krajské veterinární správě na prověření chovu. Mají k dispozici seznam podvedených zákazníků včetně těch, jejichž zvířata nemoc nepřežila. Další majitelé nemocných koček od Violetty Dosedělové mohou kontaktovat Blesk tlapky e-mailem tlapky@cncenter.cz.

Zuzana Puskajlerova ( 23. února 2023 08:43 )

Ale ale, jakpak jste přišla na to, že jsem z prostředí farmy?? Žijí ve městě, ne na farmě....farmu nemám, koček mám víc a pouze domácí..... kočičí varianta trichomonas není shodná s dobytčí....že by paní Dosedělová pod cizím jménem????

Zuzana Puskajlerova ( 23. února 2023 08:34 )

Nedá mi nereagovat na údajnou neznalost.....kdyby si ti "znalí" dali tu práci a něco si o kočičí trichomoně zjistili, .....skot či koně nemají stejný druh......můj kocour není venkovní, mám další dva, zcela v pořádku, nežiji na farmě, ale ve městě......mám pokračovat? Co na tom nesedí? Že kocour měl průjem od koupě, jako jediná kočka v domácnosti? Nebo že kdyby se někdo namáhal a než něco okomentuje, tak si našel studie o kočičí formě....zachytit ji v trusu....cca 15procent šance...i že stěru dstreva je malá pravděpodobnost záchytu.... Reportáž je tak, jak je, těch věcí je víc, ne jen tohle.....nic jsem od "chovatelky" nechtěla, ani peníze, jen informace ohledně kocourovy anam­nézy­....­.doč­kala jsem se pouze dehonestace z její strany.....

Topin9 ( 20. února 2023 09:21 )

Video v článku na první pohled vypadá hrozně, ale jen hlupák by neviděl při podrobném prozkoumání, že zvířata nejsou zacuchaná, nevypadají nemocně, žádné dredy, žádné výtoky z očí ani nosu a chovají se přátelsky a rozhodně nejeví známky strachu nebo stresu... Jak je tomu běžně videt v případě množíren. Jsou až v příliš dobré kondici na to, aby to byla pravda. Prostředí ve kterém jsou to sice naznačuje, ale to se dá velmi snadno změnit (míněno z dobrého na špatné).Něco tu nesedí.. K dámám v reportáži no comment. Z veřejně dostupných informací Tritrichomona foetus běžně se vyskytující v prostředí skotu, léčba Ronidazolem u nás sice nedostupnym, ale že zahraničí 20 Euro i s poštovným a doba trvání léčby 14 dní. Takže moc nerozumím tomu co na tom veterinář údajně půl roku zkoumal a co že si to vlastně uctoval? Můj veterinář by udělal testy z rozboru zmíněného průjmu, aby věděl hned co má léčit a čím Takže to vidím tak, že neznalost neomlouvá

Bleskoska ( 19. února 2023 23:49 )

Chovatelská stanice Nile Goddess, CZ se stává Ambassador a Patron plemene MCO a MCP na Propagační Výstavě v Praze. Tato chovatelská stanice sídlí v Bílovci a chová mainské mývalí kočky. Je to kočičí nebe na zemi.

Ramita ( 19. února 2023 22:49 )

tak ta se stará akorát o svoji fasádu a o svoje bydlení, zvířata ždíme a vydělává na jejich utrpení. Spáchala zlo, které se jí 100% vrátí!!!
Všem takovým rádoby chovatelům, doživotní zákaz chovu jakéhokoliv zvířete!!! Nechat pouze pár chovatelů certifikovaných a jinak ostatním chovatelům jejich všechny živnosti s chovem zvířat ukončit!!! Zvířata končí v útulcích, na ulicích nebo je lidé utýrají nebo zabijí. Pak se o ně nikdo nechce starat a dávat na ně peníze. Tak prostě skončit s rozmnožováním. Pyzdu zavřít až zčerná, zmrazit všechny její účty a doufám, že ty osobo jak si můžeš říkat ženská, která má mít soucit a má pomáhat slabším, tebe to dožene, budeš se mít zle!!!
Politici, soudci atd. by si měli uvědomit, že jde o živý tvory kteří mají srdce jako my, kteří mají červenou krev jako my, kteří cítí bolest jako my, kteří se bojí smrti jako my, tak proč mezi tím dělat rozdíly. Jednou se tohle všechno lidem pořádně vymstí a pokud bude jednou lidstvo více civilizované, řeknou si, jak mohli tohle všechno naši předci dělat, jak mohli být tak krutý a dopustit genocidy na živých tvorech!!!

Zobrazit celou diskusi