Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Roztomilý Ekko má vzácnou nemoc, chybí mu důležitý hormon. Díky spolku dostal šanci na život

Autor: uá, kl - 
9. listopadu 2023
11:45

Se vzácným zdravotním problémem se potýká kocourek Ekko, kterého má v péči spolek Pet Heroes. Má kočičí druh dwarfismu, což znamená, že mu chybí růstový hormon. Dlouhou dobu proto zůstával maličký. Bez léčby by nepřežil.

Ekko se narodil kočičce Akali, kterou přijal spolek Pet Heroes těsně před jejím porodem. „Po narození vypadal Ekko na první pohled stejně, jako jeho sourozenci,“ vzpomíná Diana Vašková, která má Ekka v dočasné péči. „Potom ale viditelně přestal růst. Postupem času bylo stále znatelnější, že je něco špatně. Další koťata ze stejného vrhu byla už několikanásobně větší,“ popsala.

Ekko (vlevo) a bráška Darius ze stejného vrhu Ekko (vlevo) a bráška Darius ze stejného vrhu | Pet Heroes z. s.

Jen chmýří

To, že Ekko není v pořádku, bylo vidět i na jeho srsti. „Jeho chlupy měly zvláštní strukturu, připomínaly spíše chmýří. Kožíšek nebyl jemný a hladký, jako u zdravých koček,“ řekla s tím, že měl i problémy s rovnováhou. Při pohybu mu chyběla kočičí elegance a sebejistota. Dobrovolníci z Pet Heroes se s ničím podobným dosud nesetkali. Poprosili proto o pomoc specialistku, veterinářku Ludmilu Janouškovou.

Ekko byl několikanásobně menší než sourozenci Ekko byl několikanásobně menší než sourozenci | Pet Heroes z. s.

Mohl i zemřít

Veterinářka došla k závěru, že má Ekko dwarfarismus, tedy že má nedostatek růstového hormonu, což následně potvrdily i testy. „Když kočka zůstává malá, je to zdánlivě roztomilé. Špatný růst ale může bohužel způsobit řadu zdravotních potíží, nesprávný vývoj orgánů nebo ortopedické, neurologické nebo srdeční problémy, což je hodně nebezpečné,“ řekla Diana s tím, že Ekko mohl i zemřít.

Hormon v injekci

Díky spolku dostat ale Ekko šanci na kvalitní život. V srpnu zahájil a dosud ještě podstupuje náročnou a drahou léčbu, při níž je mu chybějící růstový hormon pravidelně doplňován injekcemi. „První výsledky byly vidět brzy po začátku léčby. Ekko začal zase růst a pomalu dohánět svoje sourozence,“ řekla Diana s tím, že dva týdny po zahájení léčby už měl Ekko 1183 gramů, tedy o 250 gramů víc než na začátku. Po měsíci a půl léčby vážil přes 2 kilogramy. „Už má i hezkou srst. Konečně vypadá tak, jak měl už dávno. Léčba sice ještě nekončí, zdá se ale, že je vše na dobré cestě,“ dodala.

První dávka léku, začátek léčby První dávka léku, začátek léčby | Pet Heroes z. s.

Chcete pomáhat?

Dobročinná organizace Pet Heroes může pomáhat pejskům a kočičkám v nouzi jen díky dobrým lidem, co ji podporují. Pokud zájemci souzní s jejich myšlenkou, že každý pejsek a kočička si zaslouží šanci, mohou se přidat do jejich Klubu hrdinů a pomáhat tak se záchranou životů nemocných, handicapovaných a opuštěných zvířat. Více informací najdou zde: https://www.handipet.org/klub-hrdinu/

Ekko už váží přes dvě kila Ekko už váží přes dvě kila | Pet Heroes z. s.

Víte, že …

… léčba Ekka dosud vyšla spolek už na více než 40 000 korun?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi