Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otřesné týrání krav na Chomutovsku: Soud poslal do vězení dva muže

Aktualizováno -
23. listopadu 2023
18:34
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
18:12

Ústecký krajský soud poslal ve čtvrtek jednatele a ředitele farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, na pět a sedm let do vězení. Firma má zaplatit pět milionů korun. Soud zároveň uložil oběma mužům zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Na farmě Ekochov CMN v Měděnci na Chomutovsku uhynulo od ledna 2021 do jara 2022 nejméně 300 kusů dobytka. Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest.

Obžalovaného jednatele společnosti Františka H. poslal soud na pět let do vězení, řediteli firmy Antonínu H., který už ve společnosti nepracuje, uložil soud sedmiletý trest. „Je to nespravedlivý, protože to nebylo řádně prošetřeno,“ uvedl po vynesení rozsudku František H.

Vina obžalovaných a farmy byla podle předsedy senátu Ondřeje Peřicha bez pochybností prokázána, o skutcích vypovídají především pitevní protokoly. V nich je popsáno, že zvířata trpěla, neměla dostatek krmiva, přístup k vodě, nebyla jim poskytnuta potřebná péče po porodu. Uhynuly i krávy s telaty v porodních cestách. „Chovali zvířata v nevhodných podmínkách za účelem obchodu, a tím ohrožovali jejich život, neboť jim způsobovali značné útrapy, tímto jednáním způsobili smrt většího počtu zvířat,“ uvedl Peřich. „Doba, po kterou se děla nepravost, je dlouhá,“ zdůraznil Peřich.

Státní zástupce Tomáš Skála navrhoval šest let pro Františka H. a pět a půl roku pro Antonína H. V případě firmy uvedl, že není žádný případnější trest, než ji zrušit. „Vymazat z povrchu zemského,“ řekl Skála. „Považuji rozsudek za správný a budiž tento výstrahou všem podobným rádoby chovatelům, kteří mají zvířata pouze jako zdroj obživy a neberou je jako živá zvířata, která mohou pociťovat bolest a trpět,“ uvedl žalobce po vynesení rozsudku.

Video  Max nese změny těžce, cenil zuby na celý svět. Hledá zkušeného páníčka, který mu dá domov a jistoty  - Kateřina Bokrová Lang, Pes nejvěrnější přítel, z. s.
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 24. listopadu 2023 03:09 )

Pro takove zrudy je kri.inal malo

Marek Badatel ( 24. listopadu 2023 00:52 )

Utýrali k smrti nevinná zvířata která se nemohla bránit. Když jim to tak hrozně vadilo ty krávy a museli je zabíjet, tak měli jít od toho a dělat něco jiného, vybít se někde jinde kde by to bylo ke prospěchu společnosti.

Klarka Klarka ( 23. listopadu 2023 23:38 )

0710 👏👏👏👍 hlavně,ať ve vězení makaj! Nejlépe zapřažení v pluhu a spoluvězni by je mohli popobízet!
Na stravu a teplo drazí! Pobyt musí zaplatit + pokuty! Nebo je poslat do Indie, nejdříve ukázat věřícím fotografie!!!

0710 ( 23. listopadu 2023 20:33 )

Udělat jim to stejné. “Dobráci” od pohledu 🤮.Karma je zdarma👍

Zobrazit celou diskusi