Kalandříková podle obžaloby poskytovala bez povolení pobytové i sociální služby seniorům. Jejich kasírováním podle státního zastupitelství získala nejméně 1,3 milionu korun.

V roce 2021 byla trestním příkazem odsouzena poprvé, přesto dál ve svém jednání pokračovala, což ji přivedlo před soud znovu. „Mě kontaktovaly jejich rodiny. Cítili se velmi dobře. Vděční, že se o ně někdo postará, že najdou pomoc. Starala jsem se o ně tak jako předtím 13 let o svou babičku,“ tvrdila Kalandříková.

Byt pronajímala

Podle soudu obcházela pravidla tím, že fungovala jako asistentka sociální péče v terénní službě. Jenže za klienty nedocházela do jejich bydliště, ubytovala je totiž přímo v jednom patře svého rodinného domu. Za obcházení zákona ji potrestal nejprve Okresní soud Brno-venkov.

Kalandříková se však odvolala. „Soud 1.stupně nevyhodnotil situaci nestranně a nezávisle,“ tvrdila její obhájkyně Zdeňka Jedličková.

Video
Video se připravuje ...

Romana Kalandříková k trestu za nelegální poskytování sociálních služeb TV Blesk Zdeněk Matyáš

„Užívala jeden byt, druhý byl volný. Tak jak je běžné, jej pronajímat třeba studentům, tak jej pronajala nájemkyni, která jej dál poskytovala k dalšímu společnému pronájmu osobám, které měly zájem o takové ubytování,“ uvedla advokátka.

„Klientka docházela do jiného bytu, takže to lze brát jako terénní péči, ve svém bytě totiž žádné služby neposkytovala. Nenahrazovala zdravotní sestru, jen klienty upozorňovala, že si mají vzít léky. Hrála si s nimi, za jejich prostředky jim objednávala zákusky, povídali si. Klienti se cítili dobře, protože se o ně někdo staral,“ dodala advokátka.

Odvolací senát Krajského soudu v Brně v úterý ale potvrdil, že nižší soudní instance při rozplétání případu nepochybila a odvolání zamítl. „Byla odsouzena a dál vykonávala stejnou činnost. Muselo jí přitom být známo, že se na to nahlíží jako na trestný čin. Jednání se dopustila v podmínce a v 99 procentech případů by následovalo vězení. Odvolání nemohlo mít naději na úspěch,“ konstatoval soudce Vlastimír Čech.

Kalandříková uvedla, že se odvolá pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu.

Soud trestal i v roce 2015

Bez patřičných povolení provozovala nelegální domov pro seniory také trojice žen na Blanensku. Soud je v roce 2015 potrestal také podmínkou za neoprávněné podnikání, Ženy provozovaly zařízení s názvem Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost, pod ním se ale skrýval domov s často nepohyblivými seniory, kteří byli odkázaní na pomoc druhých. „Podnikatelky“ dostaly i tříletý zákaz podnikání.

Fotogalerie
3 fotografie