Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Důchoďák zanedbal péči, přes 83 seniorů zabil covid. Změnil jen jméno a dál čerpá dotace

Autor: tsv - 
23. listopadu 2021
19:58

Domov pro seniory v americkém New Jersey, kde na začátku pandemie podlehlo covidu přes 80 lidí kvůli zanedbání ochrany klientů, navzdory milionovým žalobám operuje dál. Majitelé změnili jméno a logo areálu, jednají jako zbrusu nová společnost a čerpají dotace z programů financovaných daňovými poplatníky. Rodiny zemřelých volají po definitivním ukončení provozu, napsal server DailyMail.

V domově Andover Subacute II zemřelo během prvních čtyř měsíců pandemie 83 seniorů. Areál navíc disponoval poměrně malou márnicí, těla obětí tak byla nedůstojně namačkaná do malé místnosti. Jeden ze zemřelých se dokonce našel „odklizen“ v zahradní budce.

Tělo v boudě objevil dvacetiletý Preston Nicolai, který v domově pracoval jako údržbář. Tělo, které už se podle jeho slov nikam nevešlo, bylo vměstnáno mezi zahradnickým náčiním. „Byl jsem z toho tak morálně zdevastovaný. Dát takhle něčí milovanou osobu do boudy se mi zdálo úplně špatně,“ řekl v rozhovoru s novináři.

V době, kdy byla pandemická situace nejhorší, zde podle Nicolaje umíralo každou noc deset až dvanáct lidí.

Krátce poté, co v budce našel mrtvé tělo, přišla mladému údržbáři výpověď z práce. Vedení mu podle svého tvrzení ukončilo smlouvu kvůli nesprávné likvidaci zdravotnického odpadu, během rozhovoru ale Nicolai prozradil, že podle něj byl vyhozen, „protože byl svědkem toho nejhorší ze zanedbávání pacientů“.

Žaloba je nezastaví

Majitelé zařízení dostali na základě žalob podaných rodinami obětí pokutu ve výši 221 115 dolarů (v přepočtu na koruny jde o více než pět milionů). V areálu domova vedení zřejmě nijak neomezovalo styk nakažených s nenakaženými a nechávalo nemocné volně se pohybovat po chodbách i společenských místnostech.

Kvůli špatné reputaci se provozovatelé rozhodli domov pro seniory přejmenovat na Woodland Behavioral and Nursing Center a pokusit se tak změnit jeho image. Dosud přijímají nové klienty a dokonce čerpají z národních programů Medicaid a Medicare, jež mají pomáhat zdravotnickým zařízením a lidem, kteří si nemohou dovolit zdravotní pojištění.

Podle sestry zemřelého Stephena, Sharon Farrellové, byly loni pokoje zařízení naprosto neobyvatelné. „Platím 9 tisíc dolarů měsíčně (204 tisíc korun), přitom takhle bych nenechala žít ani svého psa,“ řekla novinářům. Stephen byl jeden z prvních, kteří se v domově po propuknutí pandemie nakazili covidem.

V březnu loňského roku volala Farrellová na místní recepci, aby se ujistila, že je její bratr zdravý. Zaměstnanci ji ujistili, že Stephen je v naprostém pořádku, o pouhých pár dní později ale tragicky zemřel. Nejen kvůli tomu se tak Sharon rozhodla přidat k ostatním rodinám v žalobě.

Ke stejnému rozhodnutí došel i Dante Maglioli. Jeho otec Joseph si ještě před pandemií často stěžoval na nedostatečnou péči a jeho rodina ho plánovala přesunout do jiného zařízení ihned, jakmile by se uvolnilo místo. Přesun ale rodina včas nestihla a Joseph se tak stal dalším z obětí covidu.

V domově tou dobou žilo celkem 539 klientů. Maglioli v tuto chvíli doufá, že se díky masové žalobě povede provoz přejmenovaného zařízení nadobro ukončit. Za otcovou smrtí vidí zanedbání péče i drastické podcenění nebezpečí, které obyvatelům domova hrozilo a nadále hrozí.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 04:25 )

Kdyby soudruzi uznali protilátky a vakcinovali kdo to potřebuje, tak by takový bordel nebyl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa