Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Černé svátky v domově důchodců: Covidu podlehla polovina klientů, umírali i na Štědrý den

Autor: ČTK - 
7. ledna 2021
15:42

V domově důchodců v anglickém hrabství Sussex zemřela s nemocí covid-19 přes Vánoce polovina klientů. Přeživší se obávají nové, nakažlivější mutace koronaviru, která se v oblasti objevila na konci minulého roku. Informoval o tom dnes deník The Guardian.

Od 13. prosince zemřelo v domově ve vesnici Crowhurst na jihovýchodě Anglie 13 z celkového počtu 27 klientů. Někteří přímo na Štědrý den, uvedl správce zařízení Adam Hutchison. Koronavirem se nakazila i třetina personálu, z nějž jeden člověk skončil v nemocnici.

„Byly to příšerné Vánoce, hrozné pro personál,“ řekl Hutchinson. „Je to nezastavitelné. Jsme sedící kachny,“ dodal s odkazem na zjevnou zranitelnost osazenstva i pečovatelů vůči koronavirové nákaze a neschopnost se proti ní účinně bránit.

Podle Hutchinsona není jasné, jak se virus do domova dostal. Očividně se mu však podařilo „přelstít“ veškerá preventivní opatření, která vedení domova učinilo. Nákazu odhalilo preventivní testování, přičemž v té době ještě příznaky nemoci nikdo nevykazoval.

Počty nakažených seniorů stoupají po celé Anglii

Na většině území Británie jsou nyní v domovech důchodců zakázány návštěvy. Výjimku tvoří situace, kdy jsou klienti již těsně před smrtí. Některé domovy rovněž nainstalovaly kóje z plexiskla, které mají znemožnit přímý fyzický kontakt. I ty se ale za současné plošné uzávěry nesmí využívat.

Počty nakažených v domovech důchodců opět stoupají po celé Anglii. Zatímco v týdnu před Vánoci tam zemřelo téměř 600 klientů v domovech důchodců, v září to bylo pouze 42 týdně. Přesto je to stále zlomek toho, kolik lidí umíralo v domovech na jaře: během dubnového vrcholu epidemie to bylo až 2700 zemřelých za sedm dní.

Společnost HC-One, která provozuje v Británii na 330 domovů pro seniory, oznámila, že nákazu zaznamenala ve třetině svých zařízení. Většinou se ale jedná o personál.

Hutchinson se obává, že domovy zasažené nákazou „budou jednoduše muset zavřít“. „Co se stane s lidmi v již neživotaschopných domovech? Kam tito lidé půjdou? Nejspíše do zařízení (národního zdravotnického systému) NHS, což zdravotnictví dále zatíží,“ varoval ředitel.

Mnoho domovů je podle deníku také zoufalých, že dosud neobdržely koronavirové vakcíny. Podle premiéra Borise Johnsona zatím očkování podstoupilo deset procent klientů a 14 procent personálu, slíbil však navýšit úsilí o naočkování co největšího počtu lidí v co nejkratším čase.

Video  Šéf Motola o tisících zrušených operací, očkování i prospěšné vagíně  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 7. ledna 2021 21:14 )

Důchodce neléčí.

sorgedoktor ( 7. ledna 2021 17:27 )

I tak by to bylo vagni sdeleni.Jde o ro, jestli tam v prosinci byly navstevy,jestli bylo v kompetenci vedouiciho navstevy zakatzat atd..

marmat ( 7. ledna 2021 16:05 )

ZKUSTE "JEDNOU" vytvořit normální titulek...aspoň stát, kde se TO stalo !???
....­....­....­....­....­....­....­....­...
V domově důchodců v anglickém hrabství Sussex zemřela s nemocí covid-19 přes Vánoce polovina klientů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa