Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trénink paměti u seniorů: Nebojte se ho, je to skvělá věc!

 (Autor: Freepik)
12. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Je-li vám více než 65 let, váš mozek stárne rychleji. Aby dobře fungoval, potřebuje pravidelný trénink a podněty. Jak úbytek neuronů a rychlé zhoršení paměti oddálit, nebo se jim zcela vyvarovat? Zkuste naše tipy.

Mozek nepřestává fascinovat vědce po celém světě už mnoho století. Z výzkumů vyplývá, že paměť se chová podobně jako svaly – čili bez tréninku ochabuje. Dobrou zprávou je, že zdravý životní styl a mentální trénink pomůžou udržovat paměť v kondici také ve vyšším věku. Vliv má i desetiminutové cvičení každý den. Odborníci radí: Procvičujte paměť alespoň 10 minut denně!

Jak lze paměť trénovat v pohodlí domova?

  • Skvělým cvičením je počítání zpaměti, bez kalkulačky. Připravte si pro vaše blízké základní matematické příklady a postupně můžete náročnost zvyšovat. Můžete například sčítat položky na účtence z posledního nákupu.
  • Napište si seznam na nákup a zkuste si ho zapamatovat nebo si zapamatujte text oblíbené písničky.
  • Dobrý podnět pro zlepšení mozkové činnosti je určitě skládání puzzle. Klade vysoké nároky na motorické schopnosti a představivost zároveň. Zkuste skládat několikrát do týdne a uvidíte zlepšení.
  • Velmi oblíbená činnost seniorů je luštění křížovek, prokazatelně stimuluje mozek a zlepšuje paměť. Prospěšné jsou také další hry se slovy, jako například kris-kros, scrabble nebo obyčejné pexeso.
  • Nechoďte stále stejnými známými trasami, ale zkuste jít jednou třeba na nákup jinou cestou. Zkuste zahnout třeba o dvě ulice dříve. Pokud máte pocit, že se můžete ztratit, vyrazte raději s nějakými známými nebo s někým z rodiny.
  • Vyprávění příběhů, historek z dětství nebo děje oblíbené knihy či filmu je skvělým tréninkem pro paměť. Vyprávějte dětem nebo vnoučatům příběhy z dětství, děj oblíbeného filmu či knihy. Uvidíte, že časem si vybavíte i detaily.
  • Zkuste dělat více věcí najednou, třeba si čtěte a u toho sledujte televizi. Soustředit se na více vjemů je velmi náročné, odměnou je však zlepšení kognitivních funkcí včetně paměti.
  • Změňte způsob, jakým něco děláte. Pokud jste pravák a mícháte čaj touto rukou, zkuste míchat levou rukou. To samé třeba při čištění zubů.

Foto:  Freepik

Tip: Existuje spousta on-line her a aplikací na procvičování paměti, které můžete hrát na počítači, mobilním telefonu nebo tabletu. Některé jsou zdarma a některé vyžadují jednorázový nebo měsíční poplatek.

Můžete také zkusit využít příspěvky VZP na trénování paměti. Pokud je vám více než 65 let, můžete využít příspěvek 500 Kč na:

  • kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností pro trénink paměti. Pomůcky jsou uvedeny na webu www.alzheimer.cz/e-shop/pomucky/ 
  • testování paměti ve vybrané síti lékáren uvedené na lekarnici.cz
  • veškeré informace najdete zde

A jeden tip pro příště! Od ledna 2024 VZP příspěvek na trénink paměti zdvojnásobí, svým klientům nad 65 let nabídne 1 000 korun. Podrobnosti v novém roce na www.vzp.cz a samozřejmě také na všech pobočkách VZP ČR.