Uvědomujete si, že hodně lidí na své prarodiče zapomíná?

Děje se to. Obzvláště ve velkých městech. Víme o tom, že děti ve školkách často ani nemají kontakt se starší generací. Hodně dětí s námi přijde do podobných zařízení vůbec poprvé. I proto máme náš program s názvem Povídej, ve kterém propojujeme školku s domovem.

Jak propojení vypadá?

Propojíme blízkou školu a domov. Děti tam pak chodí pravidelně a společně se seniory tráví společný čas. Například v září bylo hodně nových dětí, všichni se seznamovali a děti zjišťovaly, jak to tam chodí a vypadá. Když už jdou děti potřetí, tak už znají seniory jménem a vytvářejí si vztahy.

Co spolu dělají?

Vše přizpůsobíme věku a schopnostem jak dětí, tak seniorů. Jde o kreativní činnosti, zpívání, bubnování, mezigenerační tančení či povídání o různých událostech – třeba stavění sněhuláků, slavení Velikonoc. A děti se ptají: A jak jste to dříve dělali vy?

S kým spolupracujete?

Děti jsou z mateřských, ale i základních škol. Senioři jsou z klubu seniorů a z domů s pečovatelskou službou, kde jsou velmi aktivní lidé, ale také z domovů, kde pečují o klienty s Alzheimerovou chorobou, kde bývá handicap vyšší. Každý program musí být přizpůsoben, aby byl pro obě strany užitečný.

Jak setkání vypadá?

Záleží vždy na konkrétních lidech. Na začátku je důležitý koordinátor, který se snaží rozsazovat děti k seniorům, a startují aktivity. Je hezké, že se často najdou sami. Děti přijímají seniory i s vrásčitou tváří a třeba je někdy i pohladí. Často neverbální komunikace předčí tu verbální. Pro seniory to je skutečně cenné, že je někdo obejme, pohladí, sedne si na klín. Osamělost bývá někdy veliká.

Proč je důležité návštěvy opakovat: Stejné děti, stejní senioři?

Snažíme se vytvářet vztahy. Nejde o to něco jednorázově předvést a vzájemně si zatleskat. Děti tu poznají, že v seniorech je obrovské bohatství, zkušenosti, moudrosti. A to nejde hned.

Co to jednotlivým generacím přináší?

Těžko to vyjádřit slovy. Pro oboje je to ale radost a pocit užitečnosti. Měli byste vidět tu energii, když děti vstoupí do domova seniorů. Jsou samozřejmě i pasivní senioři, ale úsměv na konci setkání často napoví, že se dělalo něco prospěšného.

Anketa

Čeho se ve stáří nejvíce bojíte?

Chudoby
Samoty
Nesoběstačnosti
Že si budu připadat, že jsem na obtíž
Nebojím se stáří

To je vaše hlavní aktivita?

Ano. V současné době máme asi 200 propojených skupin – jedna skupina je jeden domov a jedna školka. Programů se účastní i 15 tisíc dětí a seniorů za rok. Na to, že tu existovaly před deseti lety jen tři skupiny, je pro nás toto něco, na co jsme pyšní.

Co je ta druhá aktivita?

Jde o program Přečti. Senioři chodí do školských zařízení. Spolupracujeme s aktivními seniory, kteří žijí často sami a chtějí ještě něco předat a být užiteční. Najdeme jim školku v jejich okolí a oni tam chodí třeba jednou týdně číst. A nejen to. O knížkách dětem i povídají. Každý náš dobrovolník je speciální osobnost. Pro naše pohádkové babičky a dědečky jsme už vytvořili i klub, protože hodně z nich chce sdílet své zážitky. Nyní máme 210 pohádkových babiček a dědečků, 130 jich je v Praze, další například v Brně, Olomouci, Prostějově, Teplicích či Plzni.

Kam chcete organizaci posunout?

Posílit ji v regionech, což je ale o penězích na koordinátory. Nejdůležitější ale je pro nás vztah dětí a seniorů. Věřím, že děti, které prošly našimi programy, mají přirozený respekt a vědí, že není důvod seniory vyřazovat ze společnosti. Mám radost, že hodně jednotlivců chápe, že i my třeba budeme jednou v domově pro seniory a budeme rádi, když za námi někdo přijde.

Naši práci děláme, aby se nikdo z nás nemusel bát zestárnout. Neděláme naléhavé programy, že by bez nich někdo měl zemřít, když třeba nedostane léčbu. Jsou ale naléhavé pro celou společnost, pro budoucnost a mezigenerační vztahy, aby fungovaly dobře.

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace Mezi námi pomáhat, musí sehnat ročně sedm milionů korun. Snaží se o to z různých dotačních titulů nebo jí peníze pomohou posbírat dárci. Můžete se jimi stát i vy. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet veřejné sbírky 54400544/2010. Nebo odeslat DMS nebo pomoci nákupem na internetu. Jak? Více na: www.mezi-nami.cz

Kontakt: Mezi námi

Adresa: Pujmanové 1219/8, 140 00 Praha 4

Telefon: 604 356 300

E-mail: info@mezi-nami.cz

Web: www.mezi-nami.cz

IČ: 02267217

Fotogalerie
7 fotografií