Doslova magicky působí, když seniory přijdou navštívit děti z mateřských školek. Právě takovou radost již 10 let přináší pražská nezisková organizace Mezi námi. Tým 28 koordinátorů každoročně propojí 15 000 seniorů a dětí z více než 400 školských a seniorských institucí. „Naše motto zní: Když se potkávají generace, dějí se zázraky!“ říká ředitelka Kateřina Jirglová. A ony se opravdu dějí.

Blesk u jednoho takového, v zařízení Alzheimer Home Jasmín v pražských Bohnicích, byl. Děti z mateřinek udělaly v jeden okamžik radost třináctce lidí, které trápí Alzheimerova choroba. „Trochu si zazpíváme, zacvičíme a budeme i vyrábět jablíčka z papíru,“ říká v úvodu koordinátorka Hana Pospíchalová.

Už na samém začátku hodinového setkání nemají děti zábrany a je vidět vzájemné vřelé přijetí. Některé sedají seniorům na klín, povídají si a společně tvoří. A tváře všech září úsměvy. „Opravdu vám musím od srdce poděkovat. Děláme tu všechno možné, ale takové setkání, to je úplně něco jiného,“ přichází po skončení paní Zdeňka (87) za koordinátorkou a oči se jí lesknou dojetím.

Tvoření paní Zdeňky s dětmi z mateřinky.
Autor: Tonda Tran

Jak setkání probíhají

Program je přizpůsoben aktuálním potřebám a nastaven tak, aby navazoval na činnosti v seniorských zařízeních a odpovídal vzdělávacímu plánu předškolních a školních zařízení. Obě skupiny od sebe dělí někdy i 90 let.

„Děti se učí úctě ke stáří, mají možnost se něco dozvědět o světě okolo nás z pohledu seniorů, poznat život v těchto zařízeních, vyslechnout zkušenosti, názory na různé věci. Společnost často vnímá staré lidi s despektem, proto je naší snahou pomáhat dětem, které se třeba v rodině nepotkávají s nejstarší generací, nahlížet na stáří jinýma očima,“ vysvětluje ředitelka.

Dagmar (89): Pravidelné potěšení

Už třetím rokem tu bydlí paní Dagmar (89). „Děti tu za námi byly vícekrát. Minule jsme spolu tvořily ptáčky,“ začíná vyprávět klientka. Zábavu v domově si pochvaluje, když však přijdou děti, má nepopsatelnou radost. „Taková návštěva tady každého hodně potěší. Je to zase něco jiného než běžný program,“ říká žena, kterou v domově těší ještě tancování.

Patří tam mezi nejlepší tanečnice. Tančila i ve filmu Únos s Milošem Kopeckým z roku 1952. „To víte, mám zkušenosti,“ směje se, a pak už se ponoří do tvoření s pětiletou Karolínkou. „Koukej na to. A teď tam ještě dáme podstavec,“ povídá s úsměvem holčičce z MŠ Dolákova.

Zdeňka (87): Jinde bychom se nepotkali Paní Zdeňka (87) se do Alzheimer Home Jasmín dostala před rokem a půl. „Jsem tu skoro omylem. Byla špatná doba a já začala ztrácet paměť,“ vypráví seniorka, na které byste chorobu nepoznali. Jednu z holčiček si během setkání vzala na klín, začaly spolu vyrábět papírové jablíčko a vyprávěly si.

„Říkala jsem jí, kam dát lepidlo a papírky. Udělaly jsme z jablíčka takovou hlavičku. Bylo to po vzájemné spolupráci a oběma se nám to moc líbilo,“ říká Zdeňka, která se již těší na další návštěvu za dva týdny. „Nějaký program tu máme. Hraje se tu na harmoniku, chodíme ven, navštěvují mě přátelé. Ale s tak malými dětmi se však nemám šanci jinak setkat,“ vysvětluje. Její vnuci jsou prý již dospěláci a pravnoučata babičce ještě nepořídili.

Aby si rozuměli ti nejstarší s těmi nejmladšími

Podobná setkání se odehrávají již na 214 místech Česka, prakticky v každém kraji. „Podporujeme setkávání lidí všech generací. Přejeme si, aby si rozuměli ti nejstarší s těmi nejmladšími. Aby společně objevovali, jak krásné a obohacující jsou jejich světy, když se navzájem propojí,“ vysvětluje Kateřina Jirglová s tím, že do projektů se má možnost zapojit zástupce jakékoliv generace, kterého aktivity osloví.

Co ještě dělají?

Kromě toho, že organizace zprostředkovává návštěvy dětí z mateřinek v domovech pro seniory nebo v zařízeních se zvláštním režimem, organizuje i další projekty. Například v programu Přečti chodí senioři číst pohádky do mateřských škol. Mezi další patří dílny a vzdělávání.

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace Mezi námi pomáhat, musí sehnat ročně sedm milionů korun. Snaží se o to z různých dotačních titulů nebo jí peníze pomohou posbírat dárci. Můžete se jimi stát i vy.

Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet veřejné sbírky 54400544/2010. Nebo odeslat DMS nebo pomoci nákupem na internetu. Jak? Více na: www.mezi-nami

Kontakt: Mezi námi

Adresa: Pujmanové 1219/8, 140 00 Praha 4

Telefon: 604 356 300 E-mail: info@mezi-nami.cz

Web: www.mezi-nami.cz IČ: 02267217

 

Video
Video se připravuje ...

Pomohl seniorce, která upadla na schodech, a přitom ji okradl. PČR

 

Fotogalerie
7 fotografií