„Operace nádoru by trvala tři hodiny, a to by bylo na mé srdce náročné. Je to běh života. Začátek a konec. Je mi skoro 84 let, to už tady stejně žádné zázraky nenadělám,“ povídá smířeně. V péči domácího hospice je od loňského září. Je šťastný, že nemusí být v nemocnici. „Mám hospic a nemusím běhat na ortopedii, urologii, internu, ke svému praktikovi či dalším několika lékařům,“ líčí. Navíc teď by se k nim ani sám nedostal, musel by pokaždé volat sanitu.

Perfektní plán

Panu Miroslavovi pomáhají i pomůcky z hospice. Například kolečkové křeslo nebo polohovací postel. Jeho stav se díky péči týmu odborníků z hospice dokonce zlepšil. „Když Míra přijel z nemocnice, tak špatně mluvil a pořád pospával. Teď je lepší, má zpátky i svůj humor,“ říká jeho žena, která mu připravuje léky podle perfektně zpracovaného plánu z hospice. Díky tomu nemá bolesti.

„Když něco potřebuji, stačí zavolat sestřičkám,“ popisuje Miroslav. S pomocí hospice a ženy prý všechno zvládá. „A až se bude něco dít, tak buď přijede sestřička, nebo pohřební služba. S tím se musí počítat,“ povídá s nadhledem.

Ještě než natáhnu bačkory

Pan Miroslav dříve chodil každou neděli za kamarády do hospody. „Kluci z Táferny teď chodí za mnou. A byl si tady za mnou popovídat i pan farář. Je potřeba si všechno vyřídit, než natáhnu bačkory. Jen nevím, za jak dlouho to bude,“ povídá a humor mu při tom nechybí. „Pak vás budu chodit strašit. Z nebe. Ženatej chlap se totiž vždycky dostane do nebe. Protože očistec má na zemi,“ uculuje se a s láskou se podívá na manželku a pohladí ji po ruce: „Doma můžu být díky hospicu a hlavně tobě.“ Na blízku mu je i dcera. „Všem jsme dali vědět a hodně teď za námi jezdí. Dveře se tu netrhnou,“ říká.

Z odchodu strach nemám

Domácí hospic Vysočina by celá rodina doporučila všem, kteří se již nemohou léčit. „Pokud se někdo rozhoduje, ať zvolí domácí hospicovou péči. Když se může postarat rodina, je lepší být doma,” říká žena Jaroslava a ten přikyvuje. Posledního dne se manželé nebojí. „Máme to lehčí v tom, že jsme věřící. Není v nás takový strach. Je to život, bereme vše, jak přichází,“ vysvětluje Jaroslava. „Já nad tím vůbec nepřemýšlím,“ dodává Miroslav.

Co nabízí?

 Domácí hospicovou péči

 Domácí zdravotní péči

 Odlehčovací služby

 Psychosociální poradenství

 Půjčovnu pomůcek

Pomoci můžete i vy!

Organizace je financována z více zdrojů: Částečně platbami zdravotní pojišťovny, částečně dotačními tituly, část peněz získá i od Kraje Vysočina. Dvacet procent nákladů si ale musí sehnat sama. Podpořit ji můžete i vy. Stačí poslat jakýkoliv příspěvek na číslo účtu veřejné sbírky: 30015-3364497349/0800

Kontakt: Domácí hospic Vysočina, o. p. s.

Adresa: Vratislavovo náměstí 115, 592 31 Nové Město na Moravě

IČ: 708 03 978

E-mail: info@hospicvysocina.cz

Web: www.hospicvysocina.cz

Telefon: 731 604 301

Fotogalerie
3 fotografie