Kdysi dávno Lenka trpěla kýlou, takže když cítila další zdravotní problémy, myslela si, že se objevila znovu. Její břicho se totiž začalo masivně zvětšovat a silně bolelo. V nemocnici ale mámě dvou dospělých dětí a jednoho pětiletého chlapečka řekli, že jde o nádory.

„Několikrát jsem byla na vypouštění vody z břicha, což nepomohlo, dokud se neprovedla operace. Operace byla riskantní ale i tak jsem ji podstoupila hned třikrát,“ vypráví paní Lenka pro Blesk. Metastázy se ovšem rozšířily i do jiných částí těla. „Prodělala jsem i osm chemoterapií, nic z toho ale nepomohlo,“ přiznává Lenka.

Kdo zaplatí drahé léky?

Lékaři jí několikrát řekli, že nemá mnoho času a z nemocnice ji propustili, aby poslední chvíle strávila s rodinou. Nyní je tak Lenka na podpůrné léčbě. „Tyto léky mne tu mají udržet co nejdéle, nic jiného už pro mne nemá význam,“ vysvětluje. 

Léky, které na svou chorobu užívá, jsou novinka a zdravotní pojišťovna je podle slov Lenky pacientkám hradí dva roky. „Tato udržovací léčba mne pak bude stát přes 120 tisíc korun měsíčně. Už teď mám trauma z toho, kde na to vezmu, pokud se toho dožiji,“ zoufá si.

Cítím se špatně, přiznává Lenka

Rodina i přátelé jí neustále pomáhají jak psychicky, tak fyzicky, protože i obyčejné věci jsou pro Lenku téměř nemožné. „Cítím se špatně, jsem hrozně unavená a slabá. Bez cizí pomoci nesvedu téměř nic,“ přiznává mladá žena.

Přátelé proto pro ni založili finanční sbírku na dobročinné platformě Donio. „Pomůžou mi jakékoliv pohybové pomůcky, hlavně elektrický vozík a větší auto pro převoz vozíku. Pomůže mi finanční pomoc, která mi ulehčí spoustu věcí. Vše by bylo vyřešeno a já bych byla konečně bez stresu, který ještě zhoršuje můj stav,“ dodává Lenka.

Ročně až 1000 žen

Zhoubný nádor vaječníků je v Česku každoročně diagnostikován u tisícovky žen. Včasné rozpoznání genetické dispozice k rakovině je důležité zejména proto, že záchyt onemocnění zpravidla není možný v raném stádiu.

„Typickou schopností zhoubných nádorů vaječníku je rychlé šíření v dutině břišní a vytváření dalších ložisek. Proto je pro vyhlídky každé pacientky velmi důležité co nejdříve stanovit diagnózu a zahájit léčbu. Dobrou zprávou jistě je, že v časném stádiu lze onemocnění vyléčit. Je tedy potřeba naslouchat signálům vlastního těla a každý možný příznak konzultovat s gynekologem,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., FCMA, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze (Apolinář) a onkogynekolog, který se na léčbu rakoviny vaječníků specializuje.

Jaké má příznaky?

Většina pacientek popisuje zvětšování objemu břicha, které způsobuje takzvaný syndrom malé sukně. Dalšími příznaky jsou nechutenství, nevolnosti, úbytek váhy nebo bolesti v oblasti břicha a podbřišku.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
11 fotografií