Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Apolena pomalu přichází o zrak: Zachránit ji může jen operace

Autor: ula - 
7. listopadu 2023
09:10

Apolena od svého mládí trpěla krátkozrakostí a měla velmi tenkou oční sítnici. Přesto celý život intenzivně pracovala, u počítače trávila několik hodin v kuse, což byla pro oči velká námaha. Svou práci miluje a nedovede si bez ní svůj život představit, i když se podepsala na jejím zdraví. Apolena přichází o zrak a nutně potřebuje oční operaci.

Apolena o sobě říká, že je energická, plná elánu a má ještě nějaké plány. Jenže bydlí sama, v pronajatém bytě, nemá příbuzné a musí se o sebe postarat sama. K tomu potřebuje jeden z nejcenějších lidských smyslů - zrak.

„V posledních letech jsem se živila jako překladatelka odborných i beletristických textů na jednotlivé smlouvy o dílo a zároveň jsem psala články do časopisu s kulturně-historickou tématikou,“ říká o sobě Apolena. Mezitím se snažila najít si stálou práci, aby měla stabilní příjem.

Apolena: Můj stav se zhoršuje

Před čtyřmi měsíci byl Apoleně operativně odstraněn sklivec z obou očí. „Jelikož jsem měla již v té době šedý zákal v počátečním stádiu při své středně těžké krátkozrakosti, byla jsem upozorněna na to, že po této operaci mi bude šedý zákal rychle postupovat a že nesmím otálet s jeho operací,“ popisuje žena. Jenže její stav se rychle zhoršuje. V březnu ještě potřebovala dioptrie číslo 5, nyní už 13.

„Přestávám vidět na počítač a mám problém dívat se do mobilu. Na práci na počítači divám se prakticky pouze levým okem, protože pravým nerozlišují žádný text. Vidím zamlženě už i na blízko, a když se dívám na světla aut, tak mám „halo-efekt,“ protože mám to všechno rozmazané,“ pokračuje Apolena.

Nákladná operace

V září měla Apolena podstoupit operaci obou očí na jedné z pražských klinik. Ta ale stojí 55 800 korun. Pojišťovna bohužel takovou operaci nehradí.

„V červnu ale šéf, pro kterého jsem překládala, měl nehodu a musel na operaci. Naše spolupráce je tedy přerušena,“ dodává Apolena s tím, že nyní se ocitla bez příjmů. Nemá tedy ani na operaci, ani na období rekonvalescence.

Proto se rozhodla založit si sbírku na platformě Donio a prosí o pomoc.

„Vybrané prostředky mi, jak doufám, pomohou zachránit zrak a překonat období rekonvalescence, abych se nejen vrátila do plnohodnotného života, ale také co nejdříve našla odpovídající zaměstnání, ve kterém bych mohla využít své schopnosti a nabyté profesní zkušenosti,“ přeje si Apolena a dodává, že pokud se vybere více peněz, než potřebuje, hodlá je prostřednictvím Donia věnovat někomu, kdo bude v nouzi stejně jako ona.