Dům se zničehonic ocitl v plamenech 12. října. David Camfrla (33) byl jako jediný venku, když lepil fasádu. „Seběhlo se to hrozně rychle. Ucítil jsem kouř z garáže, vletěl jsem tam, ale už bylo vše v plamenech. Žena s našimi třemi dětmi byla doma, šla zrovna dělat oběd,“ vylíčil.

„Dole byli babička s dědou, nahoře mamka. Jen taťka byl v práci. Rychle jsme všechny vyvedli ven. Pak jsme chtěli vzít klíčky a rychle vyvézt auto ven, ale to už začaly padat trámy. Do deseti minut bylo po všem,“ řekla zdrceně jeho žena Veronika (32).

Nechali tu srdce

Manželé Camfrlovi si museli provizorně zajišťovat bydlení u příbuzných až 30 km daleko. Jejich děti bolí ztráta milovaných hraček, dospělé pak ztráta jejich malé firmy – dílny na dřevěné výrobky. „Byl to veškerý zdroj naší obživy,“ hlesla Veronika.

Nad domem i dílnou trávila rodina hodiny času každý den. „Nechali jsme tu srdce, vše jsme si sami budovali, opravili, roky jsme žili s dětmi ve dvou pokojích a vše bylo skoro hotovo.

Teď je to pryč,“ klopí manželé zrak. „Jsme aspoň rádi za to, že se nikomu nic nestalo,“ uzavřel David Camfrla. Odhadovaná škoda na domě je zhruba 10 milionů.

Starosta organizuje pomoc      

Obec takřka okamžitě zřídila na podporu rodiny obecní transparentní účet. „Případné dárce bych rád informoval, že jejich dary poputují příjemcům vždy prostřednictvím obce. O uvolnění peněz z účtu vždy rozhodne zastupitelstvo po dohodě s konečnými příjemci daru,“ podotkl starosta Jan Houdek. Informace o pomoci rodině lze najít na webu obce Lhotka u Litulovic, přispět zoufalé rodině můžete na transparentní účet ZDE

Druhý stupeň poplachu

Obrovský požár domu krotilo celkem 12 jednotek hasičů. „Během zásahu vyhlásil velitel druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči museli dovážet vodu cisternami, dále museli rozebrat střešní konstrukce, které ohrožovaly hasiče při zásahu a v jejichž útrobách se nacházela skrytá ohniska,“ popsal zásah hasič Lukáš Popp. Příčina požáru zatím není jasná.

VIDEO: Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě nebo domě?

Video
Video se připravuje ...

Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě nebo domě? Videohub

Fotogalerie
12 fotografií