Kyberútočníci své postupy průběžně aktualizují a k oklamání používají už i umělou inteligenci. Jakmile některý z triků přestane fungovat, nahradí ho jiným. V posledních měsících ale jednoznačně vedou manipulativní podvody.

»Jedou« falešní bankéři a investiční poradci

Momentálně jsou hitem podvodníků falešné investice a falešní bankéři. „Útoky jsou často kombinací phishingových zpráv přes e-mail či SMS. Následuje pak telefonát od falešného bankéře, který se snaží klientovi zachránit peníze. Přitom se ale snaží vylákat citlivé údaje k bankovnictví, aby mohl klienta okrást,“ říká Petr Zíma, manažer klientské bezpečnosti v České spořitelně.

Na vzestupu jsou podle něj i investiční podvody. „Podvodníci se v telefonu vydávají za investiční poradce a snaží se klienty přesvědčit k zaslání plateb na falešné investiční účty,“ dodává.

Účet vybílí falešné investice

Falešní investiční poradci nebo reklamy na internetu se snaží oběti nalákat na vysoké zhodnocení investic. V podvodu bývají zneužívána jména známých osobností nebo firem (např. nedávno došlo k zneužití u jmen jako Petr Pavel, Petr Fiala, Leoš Mareš, ČEZ apod.)

Pokud o investice projevíte zájem, falešný poradce vám po telefonu nabídne výhodný nákup akcií či kryptoměn. Pokusí se vás přesvědčit, abyste si začali posílat peníze na investiční účet, nebo vám rovnou nabídnou pomoc přes program nebo aplikaci, kterou si máte stáhnout do vašeho zařízení. Ve skutečnosti tím získá vzdálený přístup k ovládání vašeho účtu.

Jak nenaletět při investování on-line

  • Dávejte si pozor na on-line reklamy. Za pomoci umělé inteligence je dnes snadné vytvořit fiktivní nabídku, zaštítěnou známou osobností.
  • Pokud vás nějaká nabídka zaujala, zkuste o ní na internetu zjistit více informací. 
  • Nevěřte stoprocentně kladným recenzím. Může je napsat i sám podvodník. 
  • Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené. 
  • S nikým nesdílejte přístupy a hesla ke svému účtu nebo čísla na kartě. 
  • Dejte pozor, co a komu potvrzujete.
  • Nikdy neinstalujte do svého počítače programy nebo aplikace na základě telefonního hovoru.
  • Nepovolujte vzdálený přístup do svého počítače neznámým osobám.
  • Nikomu nepředávejte bezpečnostní údaje k internetovému bankovnictví nebo k platební kartě.
  • Než na jakýkoli neznámý účet pošlete peníze, nechte ho prověřit ve své bance!

Podvodník vyvolává paniku

Útočník vytváří umělé krizové situace. Uprostřed rušného dne, navečer nebo uprostřed noci vám zazvoní mobil a seriózní hlas se představí jako bankéř, nebo zástupce bankovní asociace.

„Naléhavě oznámí, že vám někdo napadl účet nebo se pokouší na vaše jméno vzít úvěr. Využije vaší únavy, rozespalosti nebo spěchu všedního dne, vyděsí vás a následně nabídne pomoc.

Žádá, abyste peníze okamžitě převedli na bezpečný účet, vybrali z bankomatu a vložili do »bezpečného« bankomatu, případně mu sdělili přístupové údaje k účtu nebo čísla karet. Když podlehnete a uděláte, co se po vás chce, o peníze přijdete,“ popisuje Petr Zíma.

Jak postupovat:

➤ Zavěste a zavolejte na oficiální linku své banky nebo zajděte na pobočku. Nikdy nevolejte na podezřelý telefon zpět!

➤ Nikomu do telefonu nediktujte své osobní údaje ani čísla karet.

➤ Dejte si pozor na SMS od policie a jiných státních složek, úřadů a ministerstev.

➤ Nevěřte nikomu, kdo vás nutí někam přeposílat peníze, vybírat či vkládat hotovost do bankomatů atd.

➤ Problém řešte osobně ve své bance nebo na policii.

➤ Nikam neposílejte peníze, na nic neklikejte.

PSSST!

Novinkou je snaha podvodníků přesvědčit oběť, aby tajila pravý účel transakce. Bezpečnostní systémy bank totiž často dokážou podivné transakce identifikovat a pracovníci banky pak oběti zavolají, aby ji varovali. Podvodníci tak už předem oběti dávají instrukce, co v případě telefonátu z banky říkat.

„Podvodník vás bude nutit, abyste uváděli nepravdivý popis účelu platby (např. dovolená aj.). Cílem je zabránit, aby se bance podařilo podvodnou transakci včas zablokovat a vaše peníze zachránit,“ popisuje expert Zíma.

Příběh: Úspory na důchod zmizely

Jak rychle se sny o rychlém zbohatnutí můžou stát noční můrou, poznali manželé ze středních Čech. Celý život si šetřili na důchod. Když na webu uviděli reklamu, která slibovala pohádkové zhodnocení investic do renomované energetické firmy, rozhodli se to vyzkoušet. Vyplnili formulář a hned druhý den se jim ozval důvěryhodný poradce a ochotně jim vysvětlil, jak bude obchodování probíhat.

Se vším jim pomůže, ale musejí si nainstalovat do počítače program, který mu umožní vzdálený přístup. Rádi svolili a byli spokojení, že se někdo o všechno postará. Poradce tak získal přístup do jejich internetového bankovnictví a připravil je o životní úspory.

Rada: Poraďte se s odborníkem

Chcete začít s investováním nebo o tom uvažuje váš potomek? „Doporučuji konzultaci s investičním poradcem, který srozumitelně vysvětlí, jaké jsou možnosti investování,“ radí expert Petr Zíma. Rady kamarádů totiž nemusejí být vždycky správné, sami mohou být obětí podvodů nebo nevýhodného investování.

Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si, jak kyberpodvodníci luxují konta. Česká spořitelna