Původně byl expolicista odsouzen k pokutě půl milionu, tu ale nezaplatil. „Proto jsme rozhodli o přeměně na nepodmíněný trest,“ uvedl pro novinky.cz soudce Tomáš Bouček. Shodu okolností stejný soudce, který poslal na doživotí do vězení i Jiřího Kajínka.

Společně s Kreuzerem dostalo peněžité tresty v řádu stovek tisíc korun dalších pět spoluobžalovaných. Ti ale zaplatili.

Údajné dědictví

Skupina pachatelů prodala desítky napodobenin děl malířů z první poloviny 20. století. Kreuzer je začal podávat už v roce 2005 společně se starožitníkem a tvrdil, že sbírku v roce 1993 získal z pozůstalosti po potomcích významného šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg.

Ve skutečnosti ale některé obrazy malovala plzeňská výtvarnice, které soud uložil rovněž peněžitý trest. Aby měly obrazy dobovou patinu, sušili je pachatelé třeba v udírně. Podařilo se jim takto prodat 70 obrazů za zhruba 10 milionů korun.

S Kajínkem byl u začátku

Kreuzer začátkem 90. let šéfoval policejní zásahové jednotce. V té době jej požádal o pomoc podnikatel Antonín Vlasák s tím, že ho vydírá podnikatel Štefan Janda. Kreuzer následně naplánoval jeho zatčení, ale den před tím Jandu a jednoho jeho ochránce zastřelil podle soudu Jiří Kajínek a dostal za to doživotí. V květnu 2017 byl na základě milosti prezidenta Miloše Zemana propuštěn.

Kreuzer byl na počátku součástí vyšetřovacího týmu, který měl vraždu Jandy a Juliána Pokoše objasnit. Později byl z vyšetřování stažen pro podezření, že ovlivňoval svědky. On tvrdí, že ho odstavili proto, aby neodhalil styky podnikatelů a policie.

VIDEO: Zpověď přítelkyně nejslavnějšího vězně rok po propuštění.

Video
Video se připravuje ...

Zpověď přítelkyně nejslavnějšího vězně rok po propuštění: Život s Kajínkem a rakovinou Tereza Kühnelová

Fotogalerie
25 fotografií