On-line nástrahy mohou číhat kdekoliv na síti. Kyberpodvodníci můžou děti i teenagery připravit o kapesné, první výplatu, nebo vysát účty jejich rodičů. Často stačí pomocí různých fíglů vylákat z dětí citlivé údaje.

„Podvodník se vydává třeba za bankéře, policistu nebo úředníka a v roli autority se snaží získat citlivé údaje, jako jsou přihlašovací údaje do bankovnictví (autorizační kód, heslo) nebo údaje z karty (čísl okarty, platnost a CVC kód),“ popisuje Petr Zíma,manažer klientské bezpečnosti v České spořitelně. Skutečný bankéř ani policista nikdy nic takového nechce. „Jediné, nač se bankéř může ptát, jsou poslední čtyři čísla z platební karty,“ dodává.

Nebezpečné nakupování

Prodražit se můžou zdánlivě výhodné on-line nákupy na neznámých e-shopech. Místo známé značky dorazí padělek, nekvalitní šunt, nebo také vůbec nic. „U řady levných, zejména zahraničních e-shopů se často nedá dohledat, kdo je provozovatelem, chybí informace o možnostech uplatnění reklamace a nejsou na něm zveřejněné obchodní podmínky,“ vysvětluje Petr Zíma.

Co je nutné vědět:

● Nakupujte z ověřených e-shopů, a navíc mrkněte na zákaznické hodnocení.

● Vždy si ověřte možnosti zaslání zboží a dodací dobu.

● Pokud jste platili kartou a zboží nepřišlo, je možné platbu reklamovat u vaší banky.

Rada: Pro nákup v neprověřeném e-shopu použijte jednorázovou virtuální kartu. „Snadno si ji vytvoříte ve své bankovní aplikaci a ihned po zaplacení zanikne. Máte tak jistotu, že údaje z této karty nemohou být dále zneužity,“ radí expert Zíma.

»Výhodné« brigády

Řada mladých lidí začíná brigádničit už na střední škole. K vyhledávání práce využívají různé platformy a inzeráty na sociálních sítích. Jenže se právě tam můžou stát obětí podvodníků, kteří hledají »bílé koně«. Tím, že jim pomáhají v trestné činnosti, se pak stávají spolupachateli a neznalost zákona a ani jejich mládí je neomlouvá.

Co je nutné vědět:

● Pro hledání brigád používejte výhradně portály, které jsou k tomu určené.

● Neznámé firmy si proklepněte pomocí recenzí, které najdete např. na Atmoskop.cz.

● Trvejte na pracovní smlouvě, kterou dostanete před nástupem do práce.

POZOR! Nikdy neberte brigádu, která spočívá v přesouvání peněz z účtu na účet nebo v zakládání účtu cizím osobám.

Příklad: Dvě studentky si našly práci přes Instagram. Spočívala v přeposílání peněz z jednoho účtu na druhý a potřebovaly k tomu jen vlastní účet a mobil. Vše bylo skvělé jen do chvíle, kdy je kontaktovala Policie ČR. Staly se z nich spolupachatelky trestné činnosti, dostaly podmíněný trest a musely vrátit všechny peníze, které přesunuly na jiný účet. Místo výdělku si tak odnesly dluh.

Záludné e-bazary a swapy

Internetové bazary a swapy nabízejí lákavou možnost prodat či vyměnit nepoužívanou věc a naopak jinou získat. Jenže nejen při koupi je možné naletět. „Podvodníci na on-line bazarech se často hned po zveřejnění inzerátu ozvou s tím, že mají o zboží zájem a chtějí částku poslat přes odkaz na platební bránu, kde je potřeba vyplnit údaje ke kartě. Ve skutečnosti se ale snaží vylákat údaje ke kartě, aby částka odešla z účtu prodávajícího,“ vysvětluje princip podvodu Petr Zíma.

Co je nutné vědět:

● Ověřujte nakupující i prodávající, může jít o podvodníky pod falešnými profily.

● Prodávejte a vyměňujte zboží jen s těmi, kteří po to vás nechtějí žádné osobní údaje.

● Pro platbu předem stačí číslo účtu a kód banky. Nevěřte žádným odkazům na peněžní převody apod.

● Kupující nikdy nepotřebuje k odeslání peněz údaje z jeho platební karty, včetně CVV/CVC (číselný kód z druhé strany karty).

Rizikové on-line seznamování

On-line seznamky jsou mezi dospívajícími velmi populární. Jenže místo nalezení spřízněné duše může seznamování na síti skončit ztrátou peněz nebo citlivých osobních údajů.

Co je nutné vědět:

● Nikdy neposílejte peníze a osobní údaje někomu, koho osobně neznáte.

● Pátrejte po tom, kdo je skutečně na druhé straně a zjistěte si o něm/ ní maximum informací.

● Neposílejte žádné fotografi e (především intimní), které nechcete, aby unikly na internet. Někteří podvodníci se pomocí nich snaží vydírat.

Tip: Aplikace Google Lens umí vyhledávat lidi na internetu podle fotografií. Můžete si tak jednoduše ověřit, s kým si píšete.

6 rad pro pro bezpečný pohyb na internetu

Rodiče by neměli přeceňovat znalosti svých dětí ohledně bezpečného pohybu na internetu. Společně se svými potomky tak:

  • Pravidelně aktualizujte bezpečnostní software na všech zařízeních, se kterými pracujete.
  • Nezapomínejte na aktualizaci hesel a nastavte dvoufázové ověření. 3. Vždy kontrolujte, co a komu potvrzujete.
  • Nesdílejte o sobě příliš informací na sociálních sítích.
  • Opatrně s připojením na wi-fi . Pokud nejste doma, nebo ve škole, připojujte se jen přes svá data. 
  • Uvědomte si rizika spojená se stahováním souborů (aplikací) do PC/mobilu/tabletu.

Jak si zapamatovat hesla?

Nejen děti mívají problém zapamatovat si všechna hesla. Pomoci s tím může aplikace např. Klíčenka pro správu hesel od Apple. 

Ověřte své znalosti

Ověřte si společně s dětmi své znalosti v oblasti kybernetické a finanční bezpečnosti na www.kyberhra.cz.

Nebo si odolnost vůči hackerům vyzkoušejte na www.kybertest.cz. Informace o aktuálních hrozbách a skutečné příběhy podvedených najdete na www.chrantesvepenize.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si, jak kyberpodvodníci luxují konta. Česká spořitelna

Fotogalerie
3 fotografie