Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Velká razie Ukrajinců: Zabavili počítače, auta i peníze. Gang podvodníků okrádal nejen Čechy

Autor: ČTK, inf, mav - 
28. září 2023
19:52

Ukrajinská policie zasáhla proti skupině internetových podvodníků, kteří od roku 2021 pomocí phishingu vylákali z kapes svých obětí v několika zemích Evropské unie včetně Česka desítky milionů hřiven (desítky milionů korun). Napsal o tom dnes server Ukrajinska pravda. Podle něj ukrajinským bezpečnostním složkám při operaci pomáhali i čeští kolegové.

Policie podle ukrajinských médií ve středu provedla tři desítky domovních prohlídek v kancelářích i bytech lidí, kteří se na podvodném schématu podíleli.

Policisté v Kyjevské, Dněpropetrovské, Poltavské, Kirovohradské, Ternopilské a Černihivské oblasti zabavili počítačové vybavení, telefony, auta a peníze v hotovosti.

„V důsledku mezinárodní speciální operace byli zadrženi tři organizátoři a pět aktivních účastníků,“ informuje ukrajinská policie

„Vyšetřování ukázalo, že zločinci do své nezákonné činnosti zapojili více než 40 osob v různých oblastech Ukrajiny. Každý člen organizace měl jasně definovaný seznam povinností. Programátoři vytvářeli, aktualizovali, udržovali a zdokonalovali fungování telegramových botů a phishingových prostředků a také zajišťovali anonymitu kompliců na internetu a poskytovali rady ohledně maskování trestné činnosti,“ dodává policie.

Podvody spočívaly zejména v tom, že členové skupiny hledali potenciální oběti v Česku, Polsku a dalších zemích a snažili se je přesvědčit k zadání platebních údajů na internetu, které pak zneužili k odcizení peněz z jejich účtů. Jen od letošního února si takto přišli na skoro jeden milion dolarů (asi 23 milionů korun), napsala Ukrajinska pravda.

Nedávno česko-ukrajinská policejní spolupráce rozbila jiný podobný gang. Ukrajinská policie do České republiky vydala pět podvodníků, kteří české občany připravili v přepočtu o téměř 170 milionů korun. Vydávali se za policisty a pracovníky bankovní ochranky, oběti nabádali k převodu peněz. 

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa