Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Za nepoužitelné kryty padly hlavy: Zelenskyj zbavil úplatného komisaře funkce

Autor: ČTK, swp - 
23. června 2023
19:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes nařídil prověřit vedení vojenských komisariátů a propustit šéfa komisariátu v Oděse, kterého média podezřívají z braní úplatků. Zelenskyj kromě toho přislíbil personální změny v souvislosti s kauzou špatného stavu leteckých krytů na Ukrajině, informoval server Ukrajinska pravda. Nedávná rozsáhlá prověrka podle prezidenta odhalila, že čtvrtina krytů v zemi je nepoužitelná. K plošné kontrole krytů Ukrajina přikročila poté, co 1. června při ruském útoku zahynuly v Kyjevě dvě ženy a devítiletá dívka, které se nedostaly do zavřeného krytu.

„Dal jsem veliteli ukrajinských ozbrojených sil Valeriji Zalužnému naléhavé nařízení neprodleně zbavit funkce oděského vojenského komisaře, rádoby vedoucího místního náborového centra, o němž mluví celá naše země,“ uvedl Zelenskyj na komunikační platformě Telegram po poradě s nejvyššími veliteli. Ukrajinska pravda připomněla, že podle jejího šetření si rodina tohoto oděského vojenského činovníka za války pořídila luxusní vilu ve Španělsku a vozový park za miliony dolarů. Další šéfy vojenských komisariátů by podle Zelenského měla prověřit komise, která by měla vzniknout speciálně za tímto účelem.

Na zasedání s ukrajinskou bezpečnostní radou pak Zelenskyj přislíbil, že ti, co nesou zodpovědnost za špatný stav protileteckých krytů, budou pohnáni k odpovědnosti. „Rozhodnutí rady bezpečnosti je pohnat viníky k odpovědnosti a všechny ochranné prostory uvést do řádného stavu,“ uvedl Zelenskyj. „Budou personální řešení,“ doplnil.

Problémy se špatným stavem krytů prověrka podle něj odhalila i ve velkých městech, jako je Kyjev, Charkov, Záporoží nebo Dnipro. „Obzvlášť cynická a ostudná je situace v těch městech, která mají značné finanční zdroje, ale bohužel také jiné priority,“ podotkl prezident.

Zelenskyj kromě toho sdělil, že Ukrajina pokračuje v úzké spolupráci s Evropskou unií v reformě soudnictví, jejímž cílem je mimo jiné omezení korupce. Ukrajina je od loňska kandidátskou zemí na členství v EU. Pro zahájení přístupových jednání jí EU stanovila sedm podmínek, mezi nimiž je právě i reforma soudnictví či omezení korupce.

Video se připravuje ...
Další videa