Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ženy a dívka (†9) zemřely u krytu, Zelenskyj nařídil kontroly: Pětina nepoužitelných krytů!

Aktualizováno -
3. června 2023
13:04
Autor: ČTK, swp - 
2. června 2023
20:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek nařídil kontrolu všech protileteckých krytů v zemi. Vedla ho k tomu zpráva, že ve čtvrtek při vlně ruských útoků zahynuly dvě ženy a devítiletá dívka, které se nedostaly do zavřeného krytu. Incident na Ukrajině vyvolal vlnu rozhořčení a podle agentury Reuters dál prohloubil roztržku mezi Zelenským a kyjevským starostou Vitalijem Kličkem, kteří se od začátku války několikrát veřejně střetli kvůli názorovým neshodám. Ukrajinské úřady po kontrole zhruba 5000 protileteckých krytů zjistily, že asi pětina z těchto prostor není použitelná, uvedl web Ukrajinska pravda.

Šéf ukrajinského ministerstva vnitra Ihor Klymenko sdělil, že zkontrolováno zatím bylo přes 4800 krytů. „Zavřených bylo 252 objektů civilní ochrany, nepoužitelných jich bylo 893,“ citovalo ho ministerstvo.

Revizi podle Klymenka provádí přes 5300 záchranářů, policistů a dalších představitelů ukrajinských úřadů. Ti veškeré nedostatky popsali a záznamy předali příslušným orgánům, které mají zjednat nápravu.

Roztržka mezi Zelenským a Kličkem

Zelenskyj nařídil ministerstvu strategického průmyslu a ministerstvu vnitra, aby provedly úplný audit všech ochranných struktur na Ukrajině. Už ve čtvrtek uvedl, že kryty musejí být neustále přístupné a že za jejich provoz a dostupnost zodpovídají místní úřady.

Kličko na zasedání vedení hlavního města připustil, že za incident nese určitou zodpovědnost, zároveň však uvedl, že vinní jsou i jiní - zejména spojenci ukrajinského prezidenta.

Výdaje na kryty v kyjevských čtvrtích, které vedou z větší části příslušníci Zelenského strany Sluha národa, jsou podle něj „krajně neuspokojivé“. Zodpovědná je i městská vojenská správa, kterou vede prezidentem jmenovaný člověk, řekl Kličko.

Mezi oběma politiky panují neshody dlouhodobě. Zelenskyj například loni v listopadu Klička kritizoval za jeho práci při zřizování nouzových přístřešků pro lidi, kteří jsou kvůli ruským útokům bez elektřiny a tepla.

Kyjev pod palbou. Znovu a znovu

Rusko v květnu i v prvních červnových dnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou metropoli. Úder v noci na čtvrtek si vyžádal život devítileté dívky, její matky a další ženy.

Podle ukrajinských médií se ženy s dívkou a dalšími lidmi snažili dostat do protileteckého krytu v kyjevské Desňanské čtvrti, ale nikdo jim neotevřel. Na místo pak dopadly zřejmě trosky jedné z raket, které odpálilo Rusko.

Kličko po tragédii uvedl, že nařídil vedoucím městských částí, aby okamžitě zkontrolovali, zda jsou všechny kryty v Kyjevě přístupné. Ruskojazyčný server BBC nicméně uvedl, že se v některých ukrajinských městech včetně Kyjeva od poloviny letošního května hromadí stížnosti obyvatel ohledně zavřených krytů.

18:36
Dnes

Unijní lídři si podle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

18:15
Dnes

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

17:35
Dnes

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný, ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

Zobrazit celý online

Video  Noční útoky na Ukrajinu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa