Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kyjev znovu pod palbou: Křičící děti s pláčem utíkaly při ruských náletech do krytů

Aktualizováno -
30. května 2023
15:51
Autor: ČTK, swp, simao - 
30. května 2023
10:29

Kyjev v noci na dnešek čelil dalšímu ruskému vzdušnému útoku, invazní síly na ukrajinskou metropoli útočily třetí noc v řadě. Zahynula třiatřicetiletá žena a dalších 12 lidí bylo v metropoli a Kyjevské oblasti zraněno, informoval web Ukrajinska pravda s odvoláním na úřady. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 ze 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala nad Kyjevem nebo v jeho okolí, oznámilo později ukrajinské letectvo.

Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována výšková budova. Na rozdíl od předchozího úderu, kdy Rusko použilo různé typy zbraní, tentokrát udeřilo na Ukrajinu výhradně bezpilotními letouny íránské výroby Šáhed, které útočí stylem kamikadze, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Útok byl podle ní masivní, vedený ve více vlnách, letecký poplach trval několik hodin.

„Děti křičely hrůzou, když sprintovaly o život k protileteckému krytu,“ popisoval dramatické dění v Kyjevě Daily Mail. Zvuky střel, dopadajících na jejich město, jsou jim od začátku války až příliš známé, poznamenal britský web.

Ukrajinské letectvo ohlásilo zneškodnění většiny útočících bezpilotních letounů, úřady však informují o škodách v metropoli, které podle dostupných informací způsobily padající trosky sestřelených zbraní.

V jednom případě úlomky dronu způsobily požár výškové obytné budovy, kterou proto úřady nařídily evakuovat. Na fotografiích z místa bylo vidět plameny, které šlehaly z nejvyšších pater budovy. V Holosijivské čtvrti zemřela žena, která se rozhodla jít podívat na balkon, jak protivzdušná obrana ničí drony, uvedl starosta Kyjeva Vitalij Kličko, podle něhož pět z dvanácti zraněných zdravotníci hospitalizovali. Ukrajinska pravda dříve informovala o 13 zraněných v Kyjevě a Kyjevské oblasti.

Trosky bezpilotních letounů v Kyjevě poškodily i další obytné domy nebo auta, píše BBC, podle níž v Kyjevské oblasti bylo zaznamenáno více než 50 hlášení o poškození domů, bytů, kanceláří, obchodů, garáží a automobilů.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov později prohlásil, že ruská armáda provedla nálety na ukrajinská „rozhodovací centra“, kde podle něj byly „pod vedeních západních zpravodajských expertů plánovány teroristické útoky na ruském území“. Více podrobností agentura neuvádí, Konašenkov tradičně prohlásil, že „všechny určené cíle byly zasaženy“.

Ukrajinská metropole se už předchozí dvě noci stala terčem rozsáhlých útoků, při nichž na ni Rusko vyslalo desítky dronů a řízené střely. V pondělí podniklo další vzdušný úder během dopoledne. Dnešní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku května. Rusové při těch předchozích zároveň útočili i na další ukrajinská města.

Ruské úřady dnes mezitím informovaly o útoku bezpilotními letouny na Moskvu, nikdo podle nich nepřišel o život, některé domy jsou lehce poškozené. Podle ruského ministerstva obrany útočila Ukrajina.

Agentura Unian později během dne informovala o výpadcích v dodávkách proudu po celé zemi. Společnost Ukrenerho podle ní sdělila, že příčinou jsou technické problémy a incident vyšetřuje. Rusko loni na podzim zintenzivnilo vzdušné údery na Ukrajinu a mířilo mimo jiné na energetickou infrastrukturu, což způsobilo rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny a tepla. Zda dnešní úder s výpadky souvisí, není zcela jasné.

Ukrajinské děti se utíkaly schovat při útoku Rusů na Kyjev (29.5.2023). Ukrajinské děti se utíkaly schovat při útoku Rusů na Kyjev (29.5.2023). | Profimedia.cz

Dnešní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku měsíce. Rusové zároveň útočili i na další ukrajinská města.

Řada lidí se přitom i v pondělí tísnila v kyjevském metru, které jako kryt slouží od začátku Putinovy války.

Lidé se schovávají v metru před ruskými útoky (29. 5. 2023). Lidé se schovávají v metru před ruskými útoky (29. 5. 2023). | ČTK

Ruské úřady dnes mezitím informovaly o útoku bezpilotními letouny na Moskvu, nikdo podle nich nepřišel o život některé domy jsou lehce poškozené. Podle ruského ministerstva obrany útočila Ukrajina.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Noční útoky na Ukrajinu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa