Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel přivítal severomakedonského prezidenta. První dámy měly separátní program

Aktualizováno -
29. srpna 2023
12:32
Autor: ČTK - 
29. srpna 2023
09:58

Český prezident Petr Pavel dnes dopoledne s vojenskými poctami přivítal na Pražském hradě prezidenta Severní Makedonie Steva Pendarovského. Pozvání do Česka má podle Hradu především vyjádřit podporu ve směřování země do Evropské unie. Pendarovski se dnes v Praze setká ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS) i předsedy obou komor Parlamentu.

Na Hradě je dnes na programu soukromé setkání prezidentských párů, po kterém mají první dámy Eva Pavlová a Elizabeta Gjorgievská separátní program. Prezidentská kancelář upřesnila, že Pavlová si s Gjorgievskou prohlédla katedrálu sv. Víta Václava a Vojtěcha, Starý královský palác a Jižní zahrady Pražského hradu. Pavel s Pendarovským mluvili o bezpečnosti či vstupu země do Evropské unie. Pavel po schůzce řekl novinářům, že v zájmu České republiky je to, aby byl Balkán plně integrovaný v Severoatlantické alianci (NATO) a Evropské unii.

Pendarovski podle Pavla reprezentuje region, na kterém má Česko přirozený zájem z hlediska své bezpečnosti, ale i bezpečnosti a stability v Evropě. „Balkán je historicky složité území etnickým složením i tím, že je křižovatkou různých vlivů,“ uvedl. Jde o zájmy Ruska, Číny, arabských zemí či Turecka, takže je složité hledat v tomto mixu správou cestu, připustil Pavel.

Návštěva severomakedonského prezidenta Pendarovského na Hradě, (29.08.2023). Návštěva severomakedonského prezidenta Pendarovského na Hradě, (29.08.2023). | ČTK/Vondrouš Roman

Vyzdvihl, že se podařilo dovést do úspěšného konce vstup Severní Makedonie do NATO. „Nyní podporujeme Severní Makedonii v úsilí o vstup do EU. Není bezpečnosti bez ekonomické prosperity a stability, vnímáme to jako vzájemně se doplňující úsilí,“ řekl. ČR má zájem na Balkánu plně integrovaném do EU a NATO, což mají obě země společné, dodal.

Pendarovski ocenil českou podporu při evropské integraci nejen v době českého předsednictví v EU. Vyzdvihl také to, že Česko bylo prvním státem, který nabídl Severní Makedonii konkrétní pomoc při migrační krizi a pandemii covidu-19.Česko se podle Pavla snaží přispívat k lepšímu dialogu mezi Severní Makedonií a Bulharskem. „ČR v tomto ohledu už podnikla několik projektů v rámci lepší komunikace mezi občany a institucemi, v tuto chvíli připravuje další větší projekt ve spolupráci se zastoupením EU v Severní Makedonii, který by měl k dialogu pomoci,“ řekl.

Severní Makedonie je kandidátem na členství v Unii 18 let, kvůli odporu Řecka a poté Bulharska ale dlouho čekala na zahájení přístupových jednání, která začala loni. Česko se o vstup západobalkánských zemí do EU aktivně zasazuje i proto, aby region nebyl nestabilní kvůli etnickému napětí či rostoucímu vlivu Číny a Ruska.

Česko podle Hradu zároveň oceňuje přístup země k ukrajinské krizi, její dodávky zbraní a vojenského materiálu Ruskem napadené zemi. Země v posledních letech také spolupracovaly na řešení bezpečnosti a migrace. Severní Makedonie byla jednou z hlavních tranzitních zemí při migrační krizi, představuje zároveň nárazníkovou zónu před vnější hranicí EU.

Cílem návštěvy Pendarovského v ČR je také podpora obchodu, vzájemná bilance je aktuálně pro ČR negativní. Severomakedonská hlava státu má zájem i o podporu investic a příležitostí pro české firmy, a to hlavně v energetice či obraně. Pro Severní Makedonii například zajišťuje státní podnik LOM Praha modernizaci vrtulníků ruské výroby.

Pendarovského pak postupně čeká oběd s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a vedením horní komory, jednání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s Fialou. Večer se na Hradě uskuteční slavnostní večeře pro oba prezidentské páry a národní delegace.

Severomakedonský prezident navštívil Prahu naposled před necelými pěti lety, tehdy Ďorge Ivanov jednal s Milošem Zemanem. Pendarovski je v úřadu od roku 2019.

roxin ( 30. srpna 2023 08:23 )

Soudruh z hradu má tolik práce že zapomněl podepsat důchodovou reformu která má už od pátku platit. Bodejť by ně když si zařizuje hnízdečko které už stálo 2,2 milionu. Co všechno si za naše peníze může nakoupit o tom se mu ani nezdálo.

blue_Moon ( 29. srpna 2023 18:16 )

Já nikdy nekecám !

blue_Moon ( 29. srpna 2023 17:56 )

Tady zase někdo kecá..

roxin ( 29. srpna 2023 15:47 )

No soudruh pávek měl včera na hradě diplomaty, dnes zase návštěvu a zítra bude odpočinek po namáhavé práci už se rýsuje další namáhavá práce podepisování rodičáků.

xiioma ( 29. srpna 2023 14:57 )

Tak to mám smůlu, já jsem blond.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa