Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podvodníci z Čechů vylákali 170 milionů! Ukrajinci je vydali českým úřadům

Autor: lim - 
28. září 2023
14:57

Ukrajinská policie do České republiky vydala pět podvodníků, kteří české občany připravili v přepočtu o téměř 170 milionů korun. Vydávali se za policisty a pracovníky bankovní ochranky. Své oběti nabádali k převodu peněz.

Na mezinárodním kontrolním stanovišti Krakivec ve Lvovské oblasti předala ukrajinská policie českým policistům pět podvodníků. Podle serveru Ukrinform.ua Ukrajinci mají už šestého podezřelého.

Podle informací serveru jeden Ukrajinec a jeden Čech v Dněpru provozovali call centrum, ve kterém zaměstnávali přes 20 lidí. Zaměstnanci volali českým občanům a vydávali se za pracovníky bankovní ochranky. Obětím sdělovali, že jejich bankovní účet napadli hackeři. Aby své peníze zachránili, nabádali k urychlenému převodu na jiný účet, který poskytli právě podvodníci. Oběti poté obdrželi falešný telefonát od „policie“, která nabourání účtu potvrdila.

Tomuto druhu podvodu se v počítačovém světě říká „spoofing“. Jedná se o velmi efektivní a těžko odhalitelný způsob krádeže. Aby své oběti přesvědčil, podvodník záměrně napodobuje důvěryhodné informace či identitu.

V důsledku podvodu přišlo 665 Čechů dohromady o téměř 170 milionů korun. Policie uvedla, že se na vyšetřování podílelo více než 100 ukrajinských a českých policistů. Podvodníkům hrozí pět až deset let vězení.  

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Články odjinud