Když stařenka půjčku sjednávala, její „známí“ se jí telefonicky ozvali a naváděli ji instrukcemi, jak postupovat. Pozorná bankovní úřednice si pak na účtu seniorky všimla podezřelých výběrů peněz. Na účtu jí nezbylo už ani na jídlo!

„Uvedla, že peníze opakovaně vybrala a předala mužům, kteří je potřebují. Návštěva v bance byla ukončena neschválením úvěru a dále doporučením, aby se obrátila na policii, kdy toto však žena odmítla,“ popsala podvod policejní mluvčí Eva Michalíková.

Sympaťáci Láďa a Viktor

Policisté začali případ prověřovat. Babička jim vypověděla, že se před supermarketem seznámila se dvěma „sympatickými“ muži, kteří si hned získali její důvěru.

„Měli jí oslovit »babičko« a začít si s ní povídat. Nakonec ji požádali o peníze. Žena jim finance půjčila, a dokonce si vyměnili telefonní čísla. Během měsíce ji opakovaně měli telefonicky kontaktovat, povídat si s ní a domlouvat schůzky. Měli se potkávat buď v restauraci, či někde venku. Vystupovali údajně pod jmény Láďa a Viktor,“ sdělila Michalíková.

Úspory, zlato a pak úvěr

Peníze ale začali seniorce z účtu rychle ubývat, proto Láďovi a Viktorovi nabídla zlato! Ti měli ještě další podařený nápad – navedli nebohou ženu, ať si vezme úvěr.

„Žena opět souhlasila. Jak sama poškozená uvedla, věřila, že všechny peníze i zlato jí muži vrátí. Po celou dobu se žena o svých nových známých nikomu nesvěřila,“ zmínila mluvčí.

Vyšetřovatelé se nakonec dobrali řady stop a zejména díky kamerovým záznamům vytipovali dva podezřelé (35 a 46) z Ostravy, oba s bohatou trestní minulostí.

Hledají se další oběti

„Kriminalistům se také podařila část zlata, které měla žena mužům zapůjčit, zajistit v zastavárnách. Oba již obvinění muži své jednání doznali, kdy uvedli, že peníze měli pro potřebu rodiny a chtěli je seniorce vrátit. Celkově měli seniorce způsobit škodu okolo 55 000 korun,“ uvedla Michalíková.

Policie oba muže obvinila z podvodu, za což jim hrozí až dvouleté vězení, načež je soud poslal do vazby.

Podle policistů poznatky z vyšetřování nasvědčují tomu, že seniorka byla jen jednou z více obětí obviněné dvojice. „Proto se obracíme na veřejnost, zda jste měli podobnou zkušenost právě s muži z fotografií, abyste to oznámili na tísňovou linku 158, případně se dostavili na nejbližší policejní služebnu,“ dodala mluvčí.

VIDEO: Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí!

Video
Video se připravuje ...

Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí! Pavlína Horáková

Fotogalerie
4 fotografie