Neznámý podvodník lehce zjistil, jaký druh hudby se ženě líbí, a začal se vydávat za asijského zpěváka, kterého dotyčná poslouchala. Komunikovali spolu anglicky i česky. „Po nějaké době pachatel ženě napsal, že přispívá na sirotčince. Požádal ji o pomoc při poslání peněz na tyto dobročinné účely,“ vylíčila mluvčí policie Pavla Welnová.

Žena si musela vytvořit účet na kryptoměnové burze. Na něj pak měla přeposlat peníze, které na její účet přišly. „Podvedená žena v domnění, že koná dobrý skutek, tak učinila. Převedla ve dvou platbách celkem více než 65 tisíc korun. Podezřelé transakce ale zachytila banka,“ uvedla Welnová.

Hodně co vysvětlovat

„V tomto případě neznámý pachatel vzbudil v ženě soucit a v domněnce, že si píše s opravdovým zahraničním umělcem, pod legendou odeslání peněz na dobročinné účely ji obelhal a přiměl přijmout platby od jí neznámých příjemců na svůj soukromý účet a tyto odeslat dál,“ podotkla.

Žena pak musela na policii vysvětlovat okolnosti podezřelých převodů. Nakonec se jí podařilo prokázat, že o podvodných úmyslech falešného zpěváka nevěděla. Proto bylo její obvinění odloženo.

Po „jihokorejském“ zpěvákovi-podvodníkovi policie pátrá a zároveň opět varuje, aby lidé nepodlehli cizím osobám, které píšou zprávy, e-maily nebo přímo telefonují a nutí je manipulovat s penězi a účty.

VIDEO: Krypto 2023: Přijde regulace?

Video
Video se připravuje ...

Krypto 2023: Přijde regulace? Videohub