Nebohé ženě se v půli října ozvala podvodnice, která se představila jako bankovní úřednice, paní Š. z Liberce. Ženě oznámila, že v listinách vidí, že si chtěla vzít čtvrtmilionový úvěr, kvůli němuž byla na pobočce v Liberci, a předtím také prý požádala o jiný úvěr na pobočce v Teplicích. Aby podvodnice vzbudila vyšší důvěryhodnost, oháněla se ženinými osobními údaji – znala její jméno i příjmení a také číslo občanského průkazu, jež prý měla při žádostech o úvěr uvést. Falešná úřednice ještě dodala, že pokud poškozená nikde nebyla, bude se jednat o trestný čin.

„Poškozená paní Š. uvěřila, že by její peníze mohly být v ohrožení, a čekala, co se bude dít. Během okamžiku ji kontaktoval kolega paní Š., představil se jako pracovník bezpečnostního oddělení banky, pan Tomáš, a poškozené sdělil, že se dozajista jedná o trestný čin zneužití bezpečnostních údajů, ale ví, jak z toho ven a rád pomůže, aby o peníze nepřišla,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský.

Důvěřivá žena si myslela, že jí chce pomoci, a tak s panem Tomášem přes telefon ochotně spolupracovala. Muž jí poradil, aby si nainstalovala Viber, přes nějž budou komunikovat. Zanedlouho z téhož čísla volal jiný muž, který se představil jako David. Podle něj se Tomáš musí věnovat jiné zákaznici se stejným problémem, a proto volá on. „David mluvil perfektně česky a navrhl ženě dvě možnosti. Buď si zablokuje účty, ale odblokování muže trvat sedm měsíců až sedm let, než se to všechno vyřeší, anebo vybere všechny peníze a bude je posílat přes bitcoinmat do centrály, která za tímto účelem vytvoří reverzní účty na poškozenou. Ty pak prověří bankéř s prověrkou číslo tři a následně jí budou vráceny na účet i s úroky. Žena uvěřila potřetí, a protože bez peněz být nemohla, vybrala si raději druhou možnost,“ uvedl mluvčí.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Poslala miliony

Pak už to šlo ráz na ráz – žena v následujících dnech odeslala prostřednictvím bitcoinmatů v Praze takřka pět a půl milionu korun. David jí přitom asistoval přes telefon, instruoval ji a posílal jí QR kódy. Pokud byl finanční limit bitcoinmatu překročen, nasměroval ji k bitcoinmatu v jiné části Prahy. „Případ je prověřován pro podezření z trestného činu podvod, za což hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi,“ dodal Rybanský.

Prevence

Jak se v takových případech bránit? Podle policistů je nejlépe podezřelý hovor ukončit, dál už nekomunikovat a skutečnosti si ověřit přímo u své banky. „Zaměstnanci v bankovnictví prostřednictvím mobilních aplikací nekomunikují, stejně tak nikdy nepožadují provést takovéto transakce, tedy aby kdokoli zrušil účet a vybrané peníze kamsi odeslal,“ varují policisté.