Infarkt myokardu je něco, co hrozí spíše starším lidem. Vzácné je, když se to stane nezletilému a u novorozenců se jedná o úplnou raritu. Dojde při něm k ucpání srdeční tepny v důsledku krevní sraženiny.

To se stalo i malému chlapečkovi ve Fakultní Nemocnici Motol, kterému lékaři stanovili tuto diagnózu jen pár hodin po narození. „Zjistili, že malý pravděpodobně během porodu prodělal infarkt a že má problém s levou komorou,“ uvedl tatínek malého pacienta.

Raritní a extrémně závažné

„U chlapečka jsme diagnostikovali vzácné akutní život ohrožující onemocnění, a to kompletní uzávěr levé věnčité tepny. To je podobné, jako když je u dospělého člověka infarkt myokardu, pouze zde se jednalo o celou věnčitou tepnu,“ popsal Ondřej Materna, přednosta Dětského kardiocentra 2. LF U K a FN Motol.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá infarkt myokardu? Youtube/BioDigita, Inc

„Novorozenecký infarkt myokardu je věc nesmírně raritní. Ale zároveň je extrémně závažná,“ uvedl Jan Janota, primář Novorozeneckého oddělení FN Motol.

Rychlé stanovení diagnózy i léčba

Pro záchranu života novorozence s infarktem myokardu je klíčový rychlý zásah kardiologů, kteří dokážou sraženinu v srdci rozpustit. S tím souvisí i včasné stanovení diagnózy, od kterého se právě včasný zákrok lékařů odvíjí. „Tohle se odehrálo v řádu hodin, než se novorozenec dostal na sál a byl výkon proveden. V průměru ve světe to trvá desítky hodin,“ doplnil Janota.

My jsme se rozhodli pro léčbu rozpuštěním sraženiny, která tam byla jako nejpravděpodobnější příčina,“ sdělil Materna. „U novorozenců není možné mechanický způsob léčby jako u dospělých pacientů, ale léčba, která rozpouští krevní sraženiny je také účinná,“ dodal.

Lékaři z Motola zachránili život novorozenému chlapečkovi, který prodělal infarkt
Autor: FN Motol

Optimistický vývoj

„Díky tomu, že pomoc dostal expresně rychle a díky profesionálnímu přístupu personálu, se kterým jsme se setkali, je malý teď s námi. Jsme prostě rádi, že mu takhle doktoři i sestřičky pomohli,“ řekl vděčně tatínek chlapečka.

„Chlapeček má stále významně sníženou funkci levé srdeční komory, nastavujeme mu léčbu srdečního selhání, navyšujeme dávky léků a jsme hlavně rádi, že klinicky se to na něm moc neprojevuje a dobře prospívá a dobře přibírá na váze,“ uvedl optimisticky Karel Koubský, lékař Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol.

Fotogalerie
8 fotografií