Na bolestivou ztrátu zavzpomínal na svém Facebooku Ninin otec: „Dnes to jsou tři roky, co byla zavražděna má nejdražší dcera Nina. Nino, navždy nám budeš chybět a navždy tě budeme milovat, má navždy mladá dcero.“ Smutek s ním sdílí i lidé, kteří usměvavou studentku neznali osobně: „Pamatuji si, když se Nina hledala, hrozně moc jsem doufala a věřila, že se najde v pořádku. Její smrt mě velmi zasáhla, i když jsem jí neznala. Často na ni vzpomenu,“ napsala k příspěvku Nikola S.

V pondělí na den přesně uplynuly tři roky od chvíle, kdy o sobě naposledy zavražděná Nina dala vědět svým kamarádům. „Budu tam za 20 minut,“ napsala tehdy jednomu z nich, aby dala vědět, že se zpozdí. Na domluvenou schůzku se ale nedostavila, a když se ani po dvou dnech nevrátila domů, její rodina nechala vyhlásit pátrání.

O tři dny později však jméno Niny z databáze pohřešovaných mizí. Jejím blízkým se naplňují ty nejhorší obavy, když policie v úterý 10. listopadu prostřednictvím tiskové mluvčí Evy Kropáčové oznamuje, že našla její tělo v oboře Hvězda na Praze 6. „V tuto chvíli můžeme potvrdit, že se jedná o čtyřiadvacetiletou pohřešovanou ženu, která zemřela násilnou smrtí,“ uvádí Kropáčová.

Tady policisté našli bezvládné tělo pohřešované Niny.
Autor: Mária Rušinová

Příběh tehdy šokoval celé Česko, nevinná usměvavá mladá dívka nejspíše přišla o život kvůli neopětované lásce. Pod rouškou tmy jí ve Hvězdě ubodal blízký kamarád Jan. On sám si vzal o několik desítek minut později život. Ve stanici metra Vltavská skočil pod jedoucí soupravu a na místě zemřel.

Sociální sítě plné smutečních vzkazů

Sociální sítě tehdy zaplavily smuteční kondolence a dojemné vzkazy pro rodinu. Laskavá slova přidala například i mládežnická organizace YMCA v České republice (pozn. red. Young Men´s Christian Association - tedy Křesťanské sdružení mladých lidí) na svém facebooku: „Veselá, laskavá, spontánní, bezprostřední, talentovaná, obětavá…a mnoho dalších vlastností, které bychom mohli přisoudit Nině, která nás navždy opustila. Byla jedinečnou ymkařkou a její srdce bilo pro Ten Sing. Bude nám chybět a prázdné místo po ní se nikdy úplně nezacelí. Vy, kdo jste Ninu znali, ho ale můžete vyplnit vzpomínkami na ni,“ uvedla organizace.

U zdi obory Hvězda vzniklo improvizované pietní místo. Lidé sem chodí zapálit svíčky, aby vyjádřili zármutek nad ztrátou medičky Niny, která byla v oboře zavražděna.
Autor: Mária Rušinová

Nina sama sebe popisovala jako „aktivní třeštidlo“. Neúnavně se věnovala Českému tensingovému festivalu, kde zastávala pozici koordinátorky: „Už od mala jsem byla vedená k hudbě, ke sportu a k tomu, aby člověk byl věrný sám sobě a na nic si nehrál,“ napsala o sobě na webových stránkách festivalu, jenž sdružuje mladé lidi ve věku od 12 do 19 let se zájmem o hudbu.

To ale nebylo všechno. Nina se s plným nasazením věnovala i dalším projektům: „Nyní studuji magistra na 2. lékařské fakultě fyzioterapii a k tomu pracuji v Životě 90 s důchodci, kde hlavní cíl je, aby se znovu postavili na své nohy a našli svojí radost do života a žili ho hodnotně,“ prozradila o sobě na webu Českého Tensingového festivalu 2020.

Nadace pro seniory

Zarmoucená rodina po její smrti založila sbírku a následně i nadační fond Ninin sen, aby splnila její velké přání. Z vybraných peněz fond pomáhá seniorům celou řadou různých aktivit. Nadace pomáhá formou mezigeneračních aktivit, podporou aktivního stáří, ale i implementací Nininých myšlenek do nově vznikajících domovů pro seniory. Na jeho chod přispívají lidé dodnes.

Video
Video se připravuje ...

Policisté v pondělí nalezli v oboře Hvězda lidské tělo bez známek života. Pátrali při tom po pohřešovaných Janovi a Nině. (9. listopad 2020) Václav Burian

Fotogalerie
40 fotografií