Nejen nadšenci do architektury mají tento týden žně. Od pondělí 15. května do neděle 21. května se v Praze už podeváté pořádá festival zasvěcený budovám a jejich autorům. V týdnu čeká zájemce nabytý program plný komentovaných vycházek, prohlídek budov a přednášek. O víkendu se otevřou brány 107 běžně nepřístupných budov a prostorů ve 12 městských částech, z toho celkem 27 novinek. Program je věnovaný připomínce třech architektů – Barvitiusovi, Pragerovy a Machoninové.  

Loňský rok se po celé Praze festivalo zúčastnilo cca 64 tisíc návštěvníků. „Velký zájem je i o doprovodné programy, například o přednášku o brutalismu a rekonstrukci bývalého hotelu Intercontinental přední historičky architektury Radomíry Sedlákové a architekta Marka Tichého," sděluje Blesku Michaela Pánková, PR a komunikační specialistka Open House Praha. Největší návštěvnost bývá podle mluvčí v sobotu, kdy se zdarma otevírají běžně nepřístupné budovy. 

V týdnu

Letošním nosným tématem doprovodného programu je brutalismus a jeho projevy v české poválečné architektuře. Budou se hlavně řešit témata spojená s výročím dvou velikánů pražské architektury. Antonín Viktor Barvitius, který by letos oslavil 200 let od narození, stavěl v novorenesančím stylu. Obyvatelé denně prochází Havlíčkovými sady kolem jeho Gröbeho vily nebo Lannovy vily v Bubenči. Další nezapomenutelný kostel sv. Václava kousek od OC Nový Smíchov na Andělu.

Legendární vizionář Karel Prager by se v létě dožil „stovky“. Jeho brutalistní přístup zanechal na Praze nesmazatelnou stopu. Vyznamenal se například Novou scénou ND nebo budovou hranaté Komerční banky, která vypadá, jako by na Smíchově přistála z vesmíru. „Narození i úmrtí těchto dvou osobností architektury dělí přesně 100 let a je zajímavé pozorovat, kam se vývoj architektury za tak relativně krátké období posunul,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá. Do všech budov se veřejnost podívá o víkendu.

Pondělí

Program: přednáška Šárky Těšík o funerální tvorbě Barvitiuse
Čas: od 18:00
Místo: kostel sv. Filipa a Jakuba na Malvazinkách

Program: komentovaná prohlídka brutalistních soch s autorem Krištofem Kinterou
Čas: od 17:00
Místo: parčík naproti Kunsthalle

Úterý

Program: komentovaná procházka s historičkou umění Markétou Čejkovou o architektuře hradu za V. Havla
Čas: od 16:00
Místo: II. nádvoří Pražského hradu u Kohlovy kašny

Program: komentovaná procházka s Kristiánem Mejstříkem po Holešovické tržnici
Čas: od 17:30
Místo: Holešovická tržnice u vstupu

Středa:

Program: komentovaná procházka o brutalismu s Pavlem Karousem
Čas: od 16:00
Místo: budova bývalého Federálního shromáždění

Program: debata s designérem Chlebo, spisovatelkou Sedlákovou odborníkem Vorlíkem o Nové scéně Národního divadla
Čas: 18:00
Místo: Nová scéna ND

Čtvrtek:

Program: Diskuze s architekty a urbanisty včetně rappera Vladimir 518 o stávajících proměnách okolí Památníku ticha
Čas: od 10:00
Místo: hala nádraží Praha-Bubny

Program: Přednáška hlavního archiváře ČNB Jakuba Kunerta o historii sídla ČNB Na Příkopech
Čas: od 16:30
Místo: Návštěvnické centrum ČNB

...a mnoho dalšího. Ale pozor, některé akce vyžadují rezervaci dopředu a mají omezenou kapacitu. 

O víkendu

Zlatou třešničkou na pomyslném architektonickém dortu pak bude zdarma přístup do 107 budov po celé Praze. Návštěvníci uvidí historické i moderní architektonické styly a budou se moci „pokochat“ zajímavými rekonstrukcemi. Mezi letošní hity patří podle organizátorů například Keramický salonek od Jana Kotěry v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historická loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení. 

Své zastoupení mají letos i budovy z období 2. poloviny 20. století. Pražany o víkendu čeká výběr Pragerových realizací – kromě zmiňované Komerční banky a Nové scény ND také centrální kotelna VFN, vysokoškolský areál v Jinonicích nebo tzv. Pragerovy kostky v Emauzích. Dále se představí dva objekty od Věry Machoninové – budova Teplotechny a  obchodní centrum DBK jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás. Novinkou je také bývalý hotel Intercontinental od Karla Filsaka a kolektivu, který bude po rekonstrukci otevřen pod značkou Fairmont Golden Prague Hotel.

V programu je letos i celá řada novostaveb – cenami ověnčená administrativně-obchodní stavba Bořislavka Centrum, libeňský projekt DOCK IN FIVE u slepého ramene Vltavy nebo právě dokončený multifunkční areál na holešovické náplavce PORT7.

„V programu na webu je možné si vyfiltrovat budovy s bezbariérovým přístupem, kterých je letos celkem 30," informuje Michaela Pánková. Jaké konkrétní prostory lze v budovách bezbariérově navštívit se lidé dozví díky ikoně a popisku u jednotlivých budov. Zakoupit si mohou také festivalového průvodce, kde jsou informace rovněž vyznačeny.

Hit letošního ročníku

Letos poprvé se pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. „Jedná se o přísně střežený objekt spadající pod Ministerstvo obrany ČR, o jehož zapojení jsme usilovali několik let," dodává Michaela Pánková.

Funkcionalistická budova z návrhu architekta Adolfa Benše získala ihned po svém dokončení v roce 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži. Lidé se podívají do prezidentského či vládního salonku a vstoupí do míst, která na našem území přivítala amerického prezidenta Baracka Obamu nebo papeže Jana Pavla II. 

TOP historické budovy:

TOP moderní budovy:

TOP aktuální budovy:

...a mnoho dalších

Video
Video se připravuje ...

Pozvánka na Open House Praha 2023 Youtube - Open House Praha

Fotogalerie
19 fotografií