Potíže začal mít novorozenec necelý měsíc po narození, měl problémy s pitím a zadýchával se. Lékaři diagnostikovali závažnou formu kardiomyopatie, onemocnění, kdy srdeční svalové buňky jsou chybně vytvořené, srdce nedokáže plnit funkci pumpy a selhává. V tomto případě šlo o mimořádně rychle postupující onemocnění, dítě muselo být napojeno na dýchací přístroj a na mechanickou srdeční podporu, kterou potřebovalo 34 dní před transplantací.

„Transplantace srdce u tak malého dítěte, které je ještě napojeno na levostrannou mechanickou srdeční podporu, vyžaduje složitou logistiku celého transplantačního odebírajícího týmu a koordinačního centra. Operace byla úspěšná a doufáme, že pacient dobře zvládne pooperační průběh,“ uvedla lékařka Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Žaneta Bandžuchová.

Podle nemocnice je dítě nejmladším transplantovaným pacientem s kardiomyopatií. V době operace, která trvala více než osm hodin, musel lékařský tým nejprve odpojit stávající přístroj, který srdce novorozence v činnosti podporoval, poté odstranit celý nemocný orgán a následně našít a spustit srdce dárcovské.

MUDr. Petr Bukovský, kardiochirurg Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol, popsal, v čem ještě byla operace výjimečná. „Transplantace byla specifická tím, že malá pacientka byla na mechanické srdeční podpoře, což výrazně zvyšuje nároky na kvalitu štěpu a na koordinaci převozu dárcovského orgánu k příjemci,“ uvedl.

Nemocnice má v současnosti k dispozici nový transportní obal, který výrazně prodlužuje dobu, po kterou může být dárcovské srdce použito. „Jednak precizně drží teplotu dárcovského orgánu, a zároveň mechanicky chrání srdce proti poškození. Tím se nám právě umožnilo provést odběr vzdáleně. To je rozdíl oproti předchozím případům, kdy jsme dárce převáželi do naší nemocnice, což není vždy jednoduché - provádět to synchronizovaně na dvou sálech najednou. Odebrali jsme srdíčko dárci, dali ho do systému, který ho ochránil, a transportovali jsme ho sem,“ popsal Bukovský.

„Nenastanou-li komplikace a nedojde-li k odhojení darovaného srdce, je dlouhodobá prognóza příznivá,“ uvedli zástupci nemocnice v tiskové zprávě.

Transplantace srdce

Lékaři ze specializovaných center v Praze a v Brně transplantují nové srdce každý rok desítkám pacientů. Zatím nejvíc bylo v roce 2014, kdy nový orgán dostalo 87 lidí, loni jich bylo o šest méně. Obecně je náročnější získat orgány pro malé děti, protože je málo dárců. Například u jater to lékaři řeší štěpem z orgánu dospělého.

S prvními pokusy transplantovat srdce se začalo na území Československa před 55 lety, od první úspěšné transplantace srdce letos uplynulo 39 let.

Fotogalerie
5 fotografií