Nebývá pravidlem, aby se někomu jen tak ozvala hollywoodská herečka známá z řady blockbusterů. Ani to ale muže neodradilo, a ženě, či lépe řečeno osobě, která si její identitu „přisvojila“, uvěřil, že je skutečně tou, za níž se vydává. Vystřízlivění z klamu pro něj nebylo příliš příjemné.

Falešná celebrita

„Počátkem května kontaktovala muže přes aplikaci WhatsApp žena, která se představila jako známá americká herečka Scarlett Johanssonová s tím, že pokud si koupí její fanouškovskou kartu za dva a půl tisíce dolarů, bude na oplátku každý měsíc dostávat pět tisíc dolarů,“ uvádí policejní mluvčí Jan Rybanský. Muže nenapadlo nic lepšího, než peníze poslat na uvedený účet.

Zpočátku vše vypadalo, že nenaletěl. „S herečkou dál komunikovali a po nějaké době mu skutečně objednaná karta přišla, společně s kartou kreditní od nejmenované bank,“ pokračuje mluvčí. Na kartě mělo být necelých pět milionů dolarů. Skutečnost se ovšem záhy ukázala být trochu lichá. Z karty totiž ony peníze nešly převést. „Nepochodil ani v případě snahy uhradit kreditní kartou své nákupy.“

V momentě, kdy došlo k blokaci karty, dotyčný muž řešil znovu s „herečkou“, respektive s jejím údajným právníkem. Tomu „byl nucen poslat tisíc dolarů, aby mu byl účet odblokován. Tato situace se několikrát opakovala, a ačkoli muž platit kartou nemohl, a peníze na účet nechodily, opakovaně posílal tisíce dolarů na její odblokování prostřednictvím BITCOINMATu.“ Své peníze samozřejmě už nikdy neviděl. „Poškozený uvedl, že to mohlo být tak za částku tak sto padesáti tisíc korun.“

Let, který se nekonal

Situace měla však ještě svízelnější průběh. „Komunikace s herečkou trvala do polovina srpna a společně se domluvili, že za ní poškozený přiletí do New Yorku. Za tímto účelem si zakoupil letenky, ale obratem mu bylo sděleno, ať nikam nelétá, že zástupce herečky si to nepřeje.“ Zoufalému fanouškovi tak kromě prázdné portmonky kvůli zaplaceným letenkám zůstaly oči pro pláč.

Nepoučil se

Obdobnou situaci řešil zakrátko znovu. Na podzim si totiž všiml „výhodného inzerátu“ v rámci investování krypto měn. „Za tímto účelem kontaktoval inzerenta, který mu poradil, aby si do svého mobilu stáhnul potřebnou aplikaci TRUST WALLET, a jejím prostřednictvím pak poslal patnáct set korun,“ líčí Rybanský. Odměnou mu měl být až půl milionu.

„Po provedené transakci ho inzerent, kontaktoval s tím, že pokud chce zmiňovaný půl milion vybrat, musí ještě uhradit několik poplatků souvisejících s převodem. Poškozený tímto způsobem poslal necelých deset tisíc korun. To však inzerentovi nestačilo a chtěl po poškozeném zaplatit další poplatky,“ pokračuje mluvčí. Že peníze nerostou na stromech, zjistil záhy, když mu finance přestaly dostačovat. I to mu do jisté míry napovědělo, zda se znovu nestal terčem podvodu, což mu pracovníci jeho banky potvrdili.

Může se to stát i vám

Oba případy proto nakonec nahlásil na policii – byť i při výslechu byl na pochybách. „Uvedl, že netušil, že by se v obou případech mohlo jednat o podvodné jednání a vše vnímal velmi věrohodně. Bohužel se svým jednáním dostal do finančních dluhů,“ zmiňuje mluvčí. Policie oba případy řeší. „Romantické podvody je přicházející trend z ciziny, kdy se pachatele vydávají za celebrity nebo jejich manažery a snaží se u poškozených získat důvěru a vylákat z nich peníze. U těchto podvodů nejsou obětmi jen ženy, ale i muži jako v tomto případě,“ uzavírá.

Fotogalerie
7 fotografií