Obsah seriálu Úžasná paní Maiselová (The Marvelous Mrs. Maisel)

Úžasná paní Maiselová je americký televizní seriál vytvořený Amy Sherman-Palladino. Děj se odehrává na konci 50. a začátku 60. let v Manhattanu a sleduje život Miriam „Midge“ Maiselové, manželky a matky, která objeví svůj talent pro stand-up komedii poté, co ji opustí manžel.

Midge, kterou hraje Rachel Brosnahan, začíná vystupovat v nočních klubech a rychle si získává fanoušky. Podporuje ji její manažerka Susie Myerson, kterou hraje Alex Borstein, a také její rodina a přátelé, včetně rodičů, které hrají Tony Shalhoub a Marin Hinkle, a jejího bývalého manžela, kterého hraje Michael Zegen.

Obsazení seriálu Úžasná paní Maiselová (The Marvelous Mrs. Maisel)

Herci Postavy
Rachel Brosnahan Miriam „Midge“ Maisel
Alex Borstein Susie Myerson
Michael Zegen Joel Maisel
Tony Shalhoub Abraham „Abe“ Weissman
Marin Hinkle Rose Weissman
Kevin Pollak Moishe Miasel, Joelův otec
Jane Lynch Sophie Lennon
Caroline Aaron Shirley Maisel, Joelova matka

Rachel Brosnahan - Miriam „Midge“ Maisel

Americká herečka narozená 12. července 1990 v Milwaukee ve Wisconsinu. Je známá především díky roli Miriam "Midge" Maiselové v seriálu Amazon Prime "Úžasná paní Maiselová".

Brosnahanová navštěvovala Tisch School of the Arts na New York University, kde získala bakalářský titul v oboru divadelní umění. V televizi debutovala v roce 2010 v seriálu "Gossip Girl" a od té doby se objevila v několika dalších televizních pořadech a filmech. V roce 2013 získala cenu Theatre World Award za svůj výkon v mimobroadwayské hře "The Big Knife".

Brosnahanová také pracovala jako producentka na televizním seriálu "Úžasná paní Maiselová". Za svou práci na tomto seriálu byla nominována na několik cen, včetně několika cen Primetime Emmy a Zlatého glóbu. Brosnahanová je známá svým charakteristickým hlasem, který popisuje jako "středozápadní chraplák".

Je zastánkyní několika charitativních organizací, včetně Covenant House, The Trevor Project a Alzheimer's Association. Ve volném čase se Brosnahanová věnuje turistice, cvičení jógy a poslechu podcastů.

Alex Borstein - Susie Myer

Americká herečka, spisovatelka a komička se narodila 15. února 1971 v Highland Parku ve státě Illinois. Je známá především díky svým rolím v televizních pořadech "Mad TV" a "The Marvelous Mrs. Maisel".

 

Borsteinová navštěvovala Sanfranciskou státní univerzitu, kde studovala rétoriku. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájila v polovině 90. let jako scenáristka a účinkující v komediálním seriálu "Mad TV". Borsteinová také namluvila několik animovaných seriálů a filmů, například "Family Guy" a "The Angry Birds Movie". V roce 2018 získala cenu Primetime Emmy za vynikající vedlejší ženský herecký výkon v komediálním seriálu za roli v seriálu "Úžasná paní Maiselová".

Borsteinová je také scenáristkou a producentkou a během své kariéry pracovala na několika televizních pořadech a filmech. Angažovala se v několika filantropických kauzách, včetně ochrany práv zvířat a pomoci při katastrofách. Borsteinová je známá svým jedinečným hlasem, který popsala jako směs "jidiš přízvuku a kreslené postavičky".

Ve volném čase Borsteinová ráda hraje poker, cvičí jógu a tráví čas se svou rodinou.

Michael Zegen - Joel Maisel

Americký herec narozený 20. února 1979 v Ridgewoodu ve státě New Jersey. Je známý především díky svým rolím v televizních seriálech "Boardwalk Empire" a "The Marvelous Mrs. Maisel".

Zegen navštěvoval Skidmore College, kde studoval divadelní vědu. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil počátkem roku 2000, kdy se objevil ve filmech jako "The Girl Next Door" a "Rescue Me". Zegen se také objevil v několika divadelních představeních, včetně "Hvězdného posla" na Broadwayi. V roce 2010 se připojil k obsazení seriálu HBO "Boardwalk Empire", kde ztvárnil roli gangstera Bennyho Siegela.

Zegen byl za svou práci v seriálu Úžasná paní Maiselová nominován na několik cen, včetně ceny Screen Actors Guild Award za vynikající herecký výkon v komediálním seriálu. Je známý svými všestrannými hereckými schopnostmi, během své kariéry ztvárnil celou řadu postav.

Zegen se také angažuje v několika filantropických kauzách, včetně ACLU a Innocence Project. Ve volném čase rád čte, poslouchá hudbu a cestuje.

Tony Shalhoub - Abraham "Abe" Weissman

Americký herec narozený 9. října 1953 v Green Bay ve Wisconsinu. Je známý především díky svým rolím v televizních seriálech "Monk" a "Úžasná paní Maiselová". Shalhoub navštěvoval University of Southern Maine, kde studoval divadelní vědu.

Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil v 80. letech 20. století, kdy se objevil ve filmech jako "Líbánky ve Vegas" a "Barton Fink". Shalhoub se objevil také v několika divadelních představeních, včetně broadwayského obnovení "The Odd Couple" a "The Band's Visit". V roce 2002 začal hrát v seriálu USA Network "Monk", kde ztvárnil roli obsedantně kompulzivního detektiva Adriana Monka. Shalhoub byl za svou práci nominován a získal řadu ocenění, včetně několika cen Primetime Emmy a ceny Tony. Je známý svou schopností hrát širokou škálu postav, od dramatických až po komediální.

Shalhoub se také angažuje v několika dobročinných organizacích, včetně Alzheimer's Association a Broadway Cares/Equity Fights AIDS. Ve volném čase rád hraje na akordeon, který zapojil do některých svých hereckých rolí.

Marin Hinkle - Rose Weissman

Americká herečka narozená 23. března 1966 v Dar es Salaamu v Tanzanii. Je známá především díky svým rolím v televizních pořadech "Dva a půl chlapa" a "Úžasná paní Maiselová".

Hinkleová navštěvovala Brownovu univerzitu, kde studovala anglickou literaturu. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájila v polovině 90. let, kdy se objevila ve filmech jako "Nejsem Rappaport" a "Frequency". Hinkleová se objevila také v několika divadelních představeních, například ve hrách "Elektra" a "Slečna Julie". V roce 2003 se připojila k obsazení sitcomu CBS "Dva a půl chlapa", kde hrála roli Judith Harper-Melnick. Za svou práci v seriálu "Úžasná paní Maiselová" byla Hinkleová nominována na několik cen, včetně ceny Primetime Emmy za vynikající vedlejší ženský herecký výkon v komediálním seriálu. Je známá svou schopností hrát širokou škálu postav, od vážných dramatických rolí až po komediální.

Hinkle se také angažuje v několika filantropických kauzách, včetně Světového fondu na ochranu přírody a Kampaně za lidská práva. Ve volném čase se věnuje turistice, cvičení jógy a trávení času s rodinou.

Úžasná paní Maiselová (The Marvelous Mrs. Maisel) - podrobné informace o seriálu

Úžasná paní Maiselová (v anglickém originále The Marvelous Mrs. Maisel) je americký televizní seriál, který měl premiéru na streamovací platformě Amazon Prime Video v roce 2017. Seriál byl vytvořen Amy Sherman-Palladino, která je také autorkou seriálu Gilmorova děvčata. Seriál se odehrává v 50. a 60. letech 20. století v New Yorku.

Seriál zkoumá téma genderových rolí, vztahů a výzev, které přináší snaha o kariéru v zábavním průmyslu v době velkých společenských změn v Americe. Úžasná paní Maiselová získala kritické uznání za svůj scénář, výkony herců a design produkce a získala mnoho ocenění, včetně několika cen Emmy a Zlatých glóbů. Hlavní postavu Midge hraje Rachel Brosnahan, která za svůj výkon získala řadu ocenění, včetně tří cen Emmy a jedné Zlatého glóbu. Vedle ní se v seriálu objevují další vynikající herci, jako jsou Tony Shalhoub, Alex Borstein, Michael Zegen, Marin Hinkle, Kevin Pollak a další.

Padesátá léta 20. století znamenala v New Yorku období významných společenských změn a proměn v oblasti genderových rolí. Tradiční genderové role, kdy muži byli živiteli rodiny a od žen se očekávalo, že se budou věnovat domácím povinnostem, byly zpochybňovány s tím, jak stále více žen vstupovalo do zaměstnání a usilovalo o větší rovnoprávnost.

Jedním z nejvýznamnějších posunů v genderových rolích v tomto období byl rostoucí počet žen, které začaly pracovat mimo domov. Částečně za to mohl hospodářský rozmach po druhé světové válce, který vytvořil nové pracovní příležitosti a povzbudil ženy ke vstupu do zaměstnání. Mnoho žen našlo práci v sektoru služeb, například na úřednických a sekretářských pozicích, zatímco jiné se věnovaly kariéře ve školství, zdravotnictví a dalších oborech. S tím, jak ženy začaly pracovat mimo domov, se začala měnit i jejich tradiční role pečovatelek a hospodyněk.

Více mužů začalo přebírat domácí povinnosti, jako je vaření a úklid, a stále více se akceptovalo, aby se otcové více podíleli na výchově svých dětí. I přes tyto změny však byly genderové role v 50. letech 20. století stále do značné míry určovány tradičními genderovými normami. Od mužů se očekávalo, že budou hlavními živiteli rodiny, a na ženy se často pohlíželo jako na druhořadé živitelky, které jsou zodpovědné za údržbu domácnosti a podporu svých manželů. Kromě toho stále existovaly značné rozdíly mezi muži a ženami, pokud jde o platy a pracovní příležitosti.

Ženy, které pracovaly mimo domácnost, často čelily diskriminaci a obtěžování a jejich kariérní postup byl často omezen nedostatkem příležitostí ke vzdělání a odborné přípravě. Celkově lze říci, že padesátá léta 20. století znamenala v New Yorku období přechodu a změn, pokud jde o genderové role. I když stále převládaly tradiční genderové normy, ženy se jim začaly vzpírat a prosazovaly větší rovnost v zaměstnání i ve společnosti jako celku.

V 50. letech 20. století dominovali stand-up komediím muži a ženy byly z tohoto odvětví do značné míry vyloučeny. Existovalo však několik průkopnic, které prolomily genderové bariéry a vydláždily cestu budoucím generacím komiček.

Jednou z nejvýznamnějších stand-up komiček 50. let 20. století byla Joan Riversová, která svou kariéru zahájila koncem 50. let v New Yorku. Komediální styl Riversové byl ostrý a provokativní a často se zabývala tabuizovanými tématy, jako je sex a politika. Rychle si získala příznivce a stala se pravidelnou účinkující v městských komediálních klubech a v televizi.

Další významnou komičkou 50. let byla Phyllis Dillerová, která začala svou kariéru v San Francisku a v polovině 50. let se přestěhovala do New Yorku. Její komedie se vyznačovala přehnaným vystupováním a pobuřujícími vtipy a rychle si získala oblibu u diváků i kritiků.

Mezi další komičky, které se prosadily v 50. letech, patří Totie Fieldsová, Jean Carrollová a Moms Mableyová. Přestože tyto ženy čelily ve světě stand-up komedie, kde dominovali muži, značným překážkám a diskriminaci, pomohly otevřít dveře budoucím generacím komiček a vydláždily cestu větší rozmanitosti a inkluzi v tomto odvětví.

Úžasná paní Maiselová je americký televizní seriál vytvořený Amy Sherman-Palladino. Děj se odehrává na konci 50. a začátku 60. let v Manhattanu a sleduje život Miriam "Midge" Maiselové, manželky a matky, která objeví svůj talent pro stand-up komedii poté, co ji opustí manžel. Midge, kterou hraje Rachel Brosnahan, začíná vystupovat v nočních klubech a rychle si získává fanoušky. Podporuje ji její manažerka Susie Myerson, kterou hraje Alex Borstein, a také její rodina a přátelé, včetně rodičů, které hrají Tony Shalhoub a Marin Hinkle, a jejího bývalého manžela, kterého hraje Michael Zegen.

Sledujete seriál Úžasná paní Maiselová? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Úžasná paní Maiselová Prime Video

Fotogalerie
21 fotografií