Petra Horváthová tajně navštívila šestkrát protější pokoj seniora, který tu odkázán na kyslík ležel s oboustranným zápalem plic. Při poslední návštěvě mu sundala kyslíkovou masku a do pusy cpala igelitový nemocniční plášť.

Včas naštěstí zasáhl lékař, který si všiml ženy podivně courající po chodbě. Od bezmocného a na personál odkázaného muže ženu musel odtáhnout násilím, zatímco senior měl v očích slzy.

„Chtěla jsem pána zachránit,“ tvrdila prý po činu žena s omezenou svéprávností, kterou zastupuje matka jako její opatrovnice.

Věděla, co dělá

U soudu nižší instance se řešil psychický stav ženy v době činu. Znalci vyloučili schizofrenii a podle nich věděla, co dělá. Zároveň ale řekli, že je težký psychiatrický pacient, která musí brát léky. Proč tedy chtěla zabíjet?

„Šlo o jakousi primitivní revoltu proti pobytu v nemocnici, odkud chtěla pryč,“ řekl v srpnu žalobce Krajského soudu v Ostravě Vít Legerský. Ženu lékaři odmítli propustit, protože s tím nesouhlasila matka, její opatrovnice.

„Já chtěla dceru dostat na psychiatrii v Opavě, věděla jsem, že je to s ní zlé, když přestala brát léky. Jenže ji tam nechtěli přijmout,“ řekla soudu.

Trest pod hranicí

Samotná Horváthová se k činu odmítla jakkoli vyjádřit, všechna soudní líčení pod tlumicími léky prozívala. „Co chtěla vlastně provést, ví jen ona sama. Byla přesvědčená, že pacientovi pomáhá. Je to psychiatrický pacient s diagnózou poruchy osobnosti,“ řekl za ni obhájce.

Ženě hrozilo až 18 let, státní zástupce navrhl deset. Soud byl ještě shovívavější, Petra Horváthová vyfasovala sedm let ve věznici s ostrahou a nařídil ambulantní psychiatrickou léčbu. Trest nyní potvrdil i odvolací Vrchní soud v Olomouci.

VIDEO: Kdo je psycholog a kdo je psychiatr?