Petra H. byla loni v červnu hospitalizovaná na interně vítkovické nemocnice. Žena dělala ve špitále problémy, na její vratký psychický stav dostávala tlumící léky. Pokoj, kde ležel zcela nepohyblivý senior Zdeněk B., odkázaný kvůli oboustrannému zápalu plic na kyslík, navštívila celkem šestkrát.

„Na jeho osobu útočila dvakrát. Poprvé mu sundala kyslíkovou masku a odešla, sundané masky si všiml personál a vrátil ji. Obžalovaná využila toho, že má poměrně volný přístup do jeho pokoje a zaútočila i podruhé. Sundala mu masku a do úst mu soukala nemocniční plášť,“ uvedl žalobce Vít Legerský.

Napadený plakal, lékař bojoval

Podivného courání v noci po chodbě si všiml službu konající lékař. Věděl o problémové pacientce, zkontroloval její pokoj, ale Petra H. tam nebyla. Vběhl naproti a byl svědkem hrůzné scény.

„Žena stála u pacienta, který jen ležel a v očích měl slzy. Cpala mu plášť do pusy. Odtáhl jsem ji jednou rukou, druhou dal pacientovi masku a zvýšil přívod kyslíku. Ona mě škrábala, kopala a kousala. Odtáhl jsem ji od lůžka a shodil na zem,“ líčil doktor.

Už ta zlá paní odešla?

Lékaři pomohl další personál, ženu přikurtovali k posteli v jejím pokoji. Pak zavolali policii. „Je už ta zlá paní pryč?“ ptal se uslzený Zdeněk B. Uklidnil se až po ujištění, že už mu nikdo neublíží.

Petra H. skončila v psychiatrické léčebně v Opavě. To, že narušená žena předstoupila před soud, umožnili znalci. Přestože má stanoveno omezení svéprávnosti a i psychiatrické diagnózy jako poruchu osobnosti či schizofrenii, byla dle posudku v době útoku příčetná a při smyslech.

Prý muži pomáhala

U soudu Petra H. nevypovídala, četla se však její výpověď z přípravného řízení, a to byl jeden velký chaos.

„Já jsem nemohla spát. Měla jsem špatné duševní pochody. Chtěla jsem pánovi pomoci, skoro se mi to povedlo. On měl masku a kolem dírek dým, chtěla jsem ho zachránit, ale nejsem doktor. Utřela jsem mu tím pláštěm jenom koutky,“ tvrdila.

„Pak jsem tam nechala kabelku, chtěla se vrátit. Pak byla ta nehoda, že mě zmlátil ten doktor, nikdy jsem tak nedostala, musel to být boxerista. Jsem nemocná, na srdce, na plíce, prosím, pomozte mi. Moje matka mi otravuje celý život. Kdyby se stala kalamita, mám u sebe léky,“ pletla páté přes deváté.

Opatrovnice: Je opravdu nemocná

K soudu obžalovaná dorazila z psychiatrické léčebny v Opavě v doprovodu své opatrovnice. „Vzali ji tam až po tom incidentu. Ona je opravdu nemocná, předtím ji ale přijmout nechtěli. Ptám se, proč? Já to s ní mám těžké, když si nevezme tabletky je agresivní, blouzní,“ řekla.

Mluvila i o tom, že už bezpečně poznala, kdy „to“ na její svěřenkyni šlo. „Začne si mluvit pro sebe, zvyšuje hlas, nadává, chodí po baráku, hraje si s vodou. Začne odpalovat jednu cigaretu za druhou, vykouří třeba i 100 za noc. Je schopná týden nespat. To už vím, že si nevzala léky,“ popisovala.

Půjde natvrdo sedět?

Krajský soud rozhodně nebude mít lehkou práci posoudit ženinu vinu. Dohodu o vině a trestu či prohlášení viny Petra H. odmítla. Soud tak bude postupně předvolávat svědky.

Ženě reálně hrozí tvrdý žalář. Státní zástupce pro ni navrhuje 10 let vězení se zvýšenou ostrahou a ambulantní psychiatrickou léčbu. Sazba se pohybuje v rozmezí 10 až 18 let.

VIDEO: Co vám ve škole neřekli: Ohavná vražda v Krumlově! Syn císaře zmasakroval Markétu (16) 

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Co vám ve škole neřekli: Ohavná vražda v Krumlově! Syn císaře zmasakroval Markétu (16) Ivona Loutocká, Jana Říhová