Adam přišel o život v den svých 14. narozenin narozenin, 15. března. Jeho máma před časem zemřela, žil na Klatovsku s tátou a prarodiči. Právě otec jej ubodal. Podle obhajoby mu zasadil 30 bodných a řezných ran! Babička už chlapce nemohla zachránit.

„V rámci vyšetřování byl vyhotoven znalecký posudek z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie. Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni trestní stíhání muže, který byl v době spáchání skutku nepříčetný, zastavil,“ potvrdila policejní mluvčí Hana Kroftová.

Muž se tak nedočká „normálního“ soudu. Soud vyhodnotil jeho pobyt na svobodě jako hrozbu pro okolí, a poslal ho do zabezpečovací detenci. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

 

Časovaná bomba

Po vražedném útoku na syna, obrátil otec nůž proti sobě a pak vyskočil z okna. Při tom si těžce poranil mozek, v důsledku čehož se u něj vyvinula duševní porucha, organický psychosyndrom. Tyto změny jsou podle znalkyně nevratné a při současných znalostech medicíny neléčitelné. Případný mužův pobyt na svobodě znalkyně označila za "časovanou bombu".

Muž je nyní umístěn v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Zabezpečovací detence je ústav s vězeňským režimem. Setrvání v detenci či případné jiné opatření přezkoumává v pravidelných intervalech soud.

Chtěl trest smrti

Muž podle znalkyně trpěl několik let smíšenou poruchou osobnosti, což je celoživotní nemoc, která není léčebně ovlivnitelná. „U poruch osobnosti se někdy setkáváme s dekompenzací, kdy se člověk zcela dostává mimo realitu,“ uvedla.

V takovém stavu psychotické dekompenzace se ocitl, když zaútočil na svého syna.  Nebyl  tu chvíli schopen nijak se ovládat, uvedla znalkyně.

Muž, který u soud vypovídal zmateně, se domáhal hlavně toho, aby mu lékaři nedávali žádné léky ani injekce. „Prášky odepíšou můj mozek,“ řekl. V závěrečné řeči požádal, aby mu raději dali trest smrti, než aby mu dál lékaři podávali prášky.

Zdrcení spolužáci

„Muselo mu přeskočit, že něco takového udělal,“ shodli se chlapcovi spolužáci. Těmi smrt Adama velmi otřásla, pomoci musel psycholog. Na památku zavražděného chlapce zasadili pozemku školy, kterou navštěvoval, sakuru.

„Sakura je krásný strom, který brzy vykvete. Děti přinesly plyšáky, sošky andělů, ale také dopisy a další dárky. Všechno jsme uložili do krabice a dali ke kořenům stromu,“ uvedla ředitelka školy.

VIDEO: Otec na slovensku měl týrat děti, miminko prý zabil.

Video
Video se připravuje ...

Policie obvinila ze zabití otce miminka z Nových Zámků. Podle známých děti týral. TV JOJ

Fotogalerie
4 fotografie