Na případ upozornila Česká tisková kancelář s odvoláním na usnesení Ústavního soudu. Ten se totiž zabýval stížností vyšetřované společnosti Chronicare Mund, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, další pak jsou v Nymburce a Ostravě. Jednatel společnosti Petr Foukal jakékoliv protiprávní jednání v souvislosti s péčí o pacienty ostře a zásadně popřel. Podle něj jde o křivé nařčení a účelový útok. „Policii poskytujeme plnou součinnost. Nezávisle na policejním prověřování jsme provedli důkladná vnitřní šetření. Jeho závěry, které vyvracejí podezření, jsme předali policii,“ uvedl Foukal.

„Celou záležitost považujeme za křivé nařčení a účelový útok na naši společnost, která se těší dobré pověsti a vykazuje nadprůměrné léčebné výsledky,“ zdůraznil jednatel. „Můžeme s naprostou jistotou konstatovat, že žádné obvinění se nezakládá na pravdě. Nedopustili jsme se žádného protiprávního jednání na pacientu či pacientech, ani v souvislosti s péčí o ně,“ řekl Blesku Foukal.

Policie i žalobci mlčí

Policejní mluvčí Bohumil Malášek odkázal na krajské státní zastupitelství. Dozorující státní zástupce Jiří Zemek řekl, že neveřejné trestní řízení nekomentuje. Nejsou tak k dispozici oficiální informace, co přesně policie prověřuje, odkud vzešel impuls, ani v jaké fázi se řízení nachází.

Spis mluví o úmyslném usmrcení

Policie podle spisu, který si vyžádal Ústavní soud, zahájila úkony proti neznámému pachateli pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy, "neboť šetřením vyšlo najevo, že měl být přibližně od dubna 2021 úmyslně usmrcen neupřesněný počet chronických pacientů". Podle dostupných informací prověřované období končí listopadem 2022. Jde o více než pět lidí.

Lidé z okolí nedají na hospic dopustit

Podle zjištění Blesku se zdravotnické zařízení, které provozuje i hospicovou péči, těší mimořádně dobré pověsti. „Je to velice luxusní a dobře vedený podnik, s maximálné péčí o lidi, s jakou jsem se snad nikde jinde nesetkala,“ řekla Blesku dlouholetá zdravotní sestra, která zařízení zná. „Ležela tam i švagrova maminka a péče byla maximální. Nemůžu na tento podnik říct ani křivého slova,“ dodala.

Víte, že...?

Chronicare Mund poskytuje následnou intenzivní péči pacientům, kteří jsou ve stabilizovaném stavu, ale přesto potřebují podporu základní životních funkcí, nejčastěji dýchání.

Fotogalerie
4 fotografie