Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ovčák živořil v kotci bez vody a bez přístřešku. Je to týrání, rozhodli veterináři

Autor: uá, kl - 
16. ledna 2024
16:50

V naprosto nevyhovujících podmínkách choval svého německého ovčáka majitel v Trnavě na Vizovicku. Pes živořil v mrazu ve vlastních výkalech v kotci bez boudy a bez vody. Byl podvyživený, veterináři proto navrhli ho odebrat a umístit do dočasné péče.

Podle pracovníků Krajské veterinární správy Zlínského kraje byl pes týraný, majitel ho držel v naprosto nevyhovujících podmínkách. „V době kontroly neměl k dispozici vodu, protože v nádobě kvůli mrazu zmrzla. V kotci neměl pes ani boudu, kde by měl možnost odpočinku na suchém a čistém místě,“ popsal tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že v kotci bylo i velké množství starých neodklizených výkalů. „V kotci byla navíc všude vrstva zmrzlého sněhu a ledu, což znemožňovalo psovi udržet alespoň přiměřený tepelný komfort,“ dodal.

Starší ovčák neměl vodu, ani základní péči Starší ovčák neměl vodu, ani základní péči | Státní veterinární správa

Nemocný, zanedbaný

To, jak je na tom pes zdravotně, nebylo možné zjistit, protože majitel ovčáka odmítl s veterinárními inspektory spolupracovat. Nebohé zvíře proto mohli prohlédnout jen zběžně. Podle toho, co viděli, byl pes podvyživený a nebyl na tom dobře ani zdravotně. „Měl výtok z obou očí a kulhal na pravou zadní nohu. Měl neupravenou, výrazně zplstnatělou srst a všechny drápy přerostlé,“ uvedl mluvčí.

Dostane pokutu?

Podle veterinářů pes trpěl, navrhli ho proto odebrat a umístit do náhradní péče, což úředníci z Vizovic v těchto dnech udělali. „Podmínky chovu veterinární inspektoři vyhodnotili jako týrání zvířete,“ řekl mluvčí s tím, že chovatele teď čeká správní řízení a pokuta za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

verka1 ( 19. ledna 2024 18:23 )

Chudák pejsek 😓
Dobře beru na vesnici staří lidé mají psa venku, ale má mít zateplenou boudu, každý den krmivo a vodu. V mrazech kolikrát za den vlažnou vodu.
V mrazech psa vzít do tepla na chodbu domu.

MADONNA ( 17. ledna 2024 00:06 )

Dobrá otázka

MADONNA ( 17. ledna 2024 00:05 )

Jak jako pokutu????!!! Zbláznili jste se???!! Za týrání jen pokutu?!! Chudáček pejsek, zaplať pánbůh 🙏🏻že už je od toho lidské zrůdy pryč a nikdy se k němu nevrátí 🙏🏻Pejskovi přeji milující rodinu a aby byl, už jen veselý a šťastný. A tomu tyranovi přeji kriminál a tam pořádnou nakládačku!!!

Moly28 ( 16. ledna 2024 23:54 )

Franto, vem si něco na uklidnění a už zalehni.

ivana kollerova ( 16. ledna 2024 20:37 )

u nas plati novy zakon na ochranu zvirat a je to dost prisne. museli to trochu zmirnit, protoze byla pokuta 500€ i za uvazani psa pred obchodem. nesmite nechat psa samotneho vic nez 24 hodin atd.

Zobrazit celou diskusi