K požáru na Císařském ostrově ležícím mezi Stromovkou a Trojou vyjížděli hasiči letos 11. dubna po poledni. Vojtěch D. podle rozsudku založil oheň, který se rozšířil na stáje o rozloze zhruba 20 krát deset metrů. Ve stájích uhořelo šest koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil. Škodu majitelé vyčíslili zhruba na 3,5 milionu korun, soud majiteli stájí přiznal necelých 300 000 korun. Se zbytkem nároku ho odkázal na civilní řízení.

Požárů bylo více

Na Císařském ostrově Vojtěch D. založil podle verdiktu oheň celkem třikrát, dvakrát v průběhu března. Jednou ho zlikvidovali hasiči, podruhé se uhasil sám. Napotřetí muž zapálil seno u stájí právě 11. dubna.

„Soud má za prokázaný skutkový děj tak, jak je popsán v dohodě,“ konstatoval předseda trestního senátu Tome Frankič. Součástí schválené dohody je i umístění obžalovaného do zabezpečovací detence. „Obviněný i s touto částí souhlasí, protože si je vědom, že jeho zdravotní stav vyžaduje dlouhodobou péči,“ uvedla státní zástupkyně. Podrobnosti k duševnímu zdraví obžalovaného neuvedla.

Vojtěch D. podle verdiktu založil od loňského listopadu do letošního dubna několik požárů. Největší škoda vznikla loni 9. listopadu, kdy Vojtěch D. zapálil stodolu se senem v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde byl v té době hospitalizován. Léčebna vyčíslila škodu na více než 17 milionů korun, obžalovaný v dohodě souhlasil se zaplacením zhruba 14 milionů. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské letní tábory. Škola po požáru založila transparentní účet a vybrané peníze chtěla využít na vybudování nové stáje, pořízení poníků a zajištění letních příměstských táborů pro děti. Majitel stáje Josef Koudela ale ČTK na konci října řekl, že potřebné peníze se vybrat nepodařilo.

Dohoda

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán, pokud na základě dosud opatřených důkazů a dalších výsledků přípravného řízení nejsou důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho prohlášení. Dokazování se v tomto případě neprovádí.

Pokud je dohoda sjednána, předloží žalobce soudu návrh na její schválení. Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená. Protože soud v dohodě měnil výroky týkající se náhrady škody, ponechal si žhář lhůtu pro případné odvolání. Středeční verdikt tak zatím není pravomocný.

Video
Video se připravuje ...

Při požáru na Císařském ostrově uhynuli koně HZS Praha

Fotogalerie
44 fotografií