„Brno a okolí si na své maximum sáhlo v polovině roku 2022, od té doby ceny klesají. Nutnost klesnout z 95 tisíc/m2 na aktuálních 82 tisíc/m2 bylo pro řadu majitelů velkým vystřízlivěním. Mnozí přestali své byty raději nabízet,“ uvedl Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services.

Nabídka menší, ceny stejné

„Aktuálně je v nabídce o 18 % méně bytů, než před rokem, na růstu cen se to ovšem nijak neprojevilo. Jak to tak vypadá, ke změně nedojde ani koncem letošní zimy. V Praze přitom za tu dobu stouply ceny starších bytů o 11 %,“ upozornil Meyer.

Jihomoravané totiž upřeli svou pozornost na rodinné domy. „Na ně slyší lidé na jižní Moravě nejvíc z celého Česka. Přitom cena stavebních pozemků stoupla za poslední rok o 17 %,“ zdůraznil Meyer.

Nájmy porostou

Ve srovnání s Prahou se rozevírají i pomyslné ceny u nájmů. „Zatímco v Brně se platí stejně jako před rokem 272 Kč/m2, tak v Praze stouply ceny o 3 % na 357 Kč/m2,“ řekl ředitel Bezrealitky Martin Ponzer.

Tam nicméně odborníci čekají růst. „Obecně platí, že právě nájmy mají v Česku největší prostor pro růst, neboť Češi jsou ochotni dávat za nájem výrazně větší podíl příjmu domácnosti, než v minulosti. Očekáváme proto posun směrem nahoru,“ dodal Martin Ponzer.

VIDEO: Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše.

Video
Video se připravuje ...

Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše. Hynek Zdeněk