„Z důvodu jeho nevyhovujícího stavu s ohledem na energetickou náročnost a jeho stavebně konstrukční náročnost se objekt dal využívat pouze omezeně,“ vysvětlil bourání objektu zástupce investora Miroslav Gebas. 

Tři epochy Myslivny

Hotel Myslivna reprezentoval tři dějinné epochy. „Na místě stála stará kamenná myslivna, na jejímž půdorysu vznikla v letech 1938 až 1939 výletní restaurace podle návrhu Bohumila Turečka. Architekt Jan Dvořák, který navrhl podobu hotelu postaveného v letech 1980 až 1987, do svého návrhu budovu Turečkovy restaurace zapracoval," uvedla historička architektury Šárka Svobodová.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

V listopadu roku 1987 byl zahájen provoz tříhvězdičkového hotelu s kapacitou 120 pokojů se vstupní recepcí, barem, konferenčním sálem s tlumočnickými kabinami a dalším vybavením.

Následující dva roky ještě probíhala přestavba a navýšení kapacity „staré“ výletní restaurace. Myslivna také nabídla unikátní výhled na Brno.

Zničená umělecká hodnota

Hotel zůstal po roce 1989 v majetku města, které do něj ale neinvestovalo. V hotelu se i tak uchovala řada dobových uměleckých děl, které byly součástí interiéru.

Podle historičky architektury Šárky Svobodové, která se na brněnskou architekturu 80. let specializuje, byla ale část při demolici budovy zničena.

Jen původní orientační značení od Jana Rajlicha mladšího bylo uměleckým dílem, stejně jako obrovské dřevěné reliéfy nebo autorská svítidla," upozornila Svobodová. Řada těchto předmětů se podle ní mohla stát součástí uměleckých sbírek brněnských muzeí.

Projekt Nová Myslivna

Novou budovu navrhl architekt Jan Kyzlink, který se původní stavbou inspiroval a zachoval jeho půdorysnou stopu. Namísto vyhlídkových teras hotelové restaurace vyroste nad Kohoutovicemi vyhlídková restaurace s terasou na střeše celého komplexu, která bude přístupná veřejnosti.

„Okolo budovy jsou naplánovaná také dětská hřiště a parková úprava, aby jej mohli lidé dál využívat jako výletní místo," doplnil Gebas. Komplex s názvem Nová Myslivna by měl být hotový na jaře roku 2026.

VIDEO: Unikátní pohled do továrního areálu někdejší Zbrojovky.

Fotogalerie
11 fotografií