Statický posudek, který zadal Magistrát města Brna (MMB) vyčíslil nutné opravy na 8,5 milionu korun. Odbor investiční MMB požadovanou částku poté navýšil dokonce na 10 milionů. Peníze přitom musí zajistit členové spolku, jinak jim hrozí, že jim magistrát saunu odebere.

„Proti tomu se chceme ohradit a považujeme jej za ryze účelový,“ zdůrazňuje za komunitní spolek Šárka Svobodová.

Liší se v milionech

Svobodová hned dodala fakta: „Za naši komunitu jsme toto statické posouzení konzultovali s jinou firmou a jeho výsledek i vyčíslená částka se liší diametrálně. Namísto deset milionů je to částka čtvrtinová, přibližně 2,5 milionů,“ zdůraznila členka komunity.

Rozdíl v ceně je způsoben tím, že zatímco členové komunity požadují nejnutnější zajištění objektu na dobu pět let, magistrátní plánuje kompletní renovaci objektu - včetně vybourání podlah, veškerých stávajících příček i interiérů a nahrazení novými.

Dva posudky

Jsou tam přitom sporné věci. „Statický posudek nadsazuje papírově rozpočet různými způsoby. Třeba okapový chodník kolem domu má být široký přes dva metry. Běžně přitom stačí půl metru, to navyšuje částku o 360 tisíc. Další položky jsou započítány duplicitně,“ přidal postřeh další z členů komunity Jakub Kriš.

Členy spolku navíc zarazilo, že magistrát na saunu nechal v rozmezí sedmi měsíců vypracovat dva posudky. Ten první přitom pro saunový spolek nedopadl nijak špatně. „Provoz sauny jako jsou obklady, lavice, povrchy stěn potírny by zasloužily nové provedení. Zařízení je nicméně provozovatelné, byť v nízkém provozním standardu," stojí v něm.

Shání peníze

„Prvně zmiňovaný posudek se netýkal statiky objektu, ale toho, zda by sauna splňovala hygienické a bezpečnostní pravidla. Druhá odborná studie se týkala stavebně-konstrukčního stavu budovyse týkala stavebně-konstrukčního stavu budovy jako je statika, odhad nákladů na nutné opravy a podobně,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Členové komunity mají obavu, že pokud peníze na opravu neseženou, o nejstarší saunu v Brně přijdou. Snaží se proto prostředky získat v projektu Dáme na vás: Participativní rozpočet. Pokud získají dostatek hlasů, mají šanci na saunu získat až téměř pět milionů korun. Suma by byla podle členů komunity více než dostatečná.

VIDEO: Sauna s nejhezčím výhledem najdete v Brně na Kraví hoře.

Fotogalerie
7 fotografií