Saunový ceremoniál se od běžného saunění pozná hned na první pohled. Tradiční klid totiž vystřídá hudba. Poté přichází na scénu saunový mistr, který návštěvníky doslova rozpálí tak, že z něj tečou proudy potu.

Nejprve si připravíme ledové koule, do kterých přidáváme různé esence. Například z pomeranče, nebo s vůní lesa. Rozpálíme kamna na 85 stupňů, na to nalijeme vodu z kbelíku a položíme na ně ledové koule. Tím se celý prostor provoní,“ uvedla Kristýna Bartlová (22), saunová mistryně, která své umění předvádí v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách.

Tím ceremoniál teprve začal. „Poté víříme ručníkem, abychom lidi zahřáli. Postupně tak uděláme 3 kola a ve finální fázi je v sauně kolem 95 stupňů. Platí, že čím sedíte výš, tím je vám větší horko. Celý ceremoniál ve finské sauně trvá asi 12 minut,“ upřesnila Bartlová.

Novinka, která se už úspěšně prosadila například v Německu, Rakousku či Maďarsku je v České republice zatím jen pár měsíců. Zájem o ni roste. „O ceremoniály mají zájem i děti, pro které samozřejmě volíme dětskou hudbu a nižší teplotu, která je kolem 60 °C,“ upřesnila saunová mistryně.

Dětský ceremoniál je určen pro věk 3 až 10 let. „Někdy tam ale rodiče zajdou i s miminky, samozřejmě, že jen na pár minut. Běžně jich na ceremoniál chodí 12 až 15, ale měli jsme jich tady i 40,“ dodala Barlová.

Saunové ceremoniály mají dokonce už i vlastní soutěže. „Hodnotí se při nich hlasitost a styl hudby. Dále vhodná kombinace aroma látek a samozřejmě i technika triků s ručníkem,“ popsala soutěž saunová mistryně.

VIDEO: Saunování je hodně oblíbené. Nedávno otevřelo novou saunu i Brno na Kraví Hoře.