„Přibližně s třiceti lidmi jsem se tehdy podílel na jejím vybudování. Dodnes si pamatuji, že přitom na mne ze stropu kápla trocha smůly,“ usmál se při vzpomínce Bednář, který si od té doby svůj život bez sauny nedokáže představit.

Vytvořila se tu komunita

„Začali jsme tam chodit s manželkou pravidelně každý týden. Když měla naše dcera 1,5 roku, vzal jsem ji tam poprvé a pak tam s námi chodila dlouhé roky. Sauna se pro nás stala společenskou záležitostí. Setkávali jsme se tam s kamarády, dělali i různé oslavy. Znamená pro nás opravdu moc,“ přiznal bývalý voják.

Kolem sauny se vytvořila velmi početná komunita. „Je nás téměř 350, a přestože není sauna na současnou dobu moderní, máme ji všichni moc rádi. Zároveň nejsme žádná uzavřena skupina, sauna je veřejně přístupná,“ zdůraznila za komunitu Šárka Svobodová.

Chtěli ji zrušit

Před časem komunitu vyděsil záměr magistrátu, který naplánoval propojení vil Tugendhat, Arnoldovy a Löw Beer vily parkem. Sauna se přitom měla zrušit. Po urgencím členů komunity změnil magistrát názor a rozhodl, že saunu ponechá.

Jenže, komunita ještě vyhráno nemá. Radnice stanovila, že sama rozhodne, komu provozování sauny umožní. Záměr pronájmu vyvěsila na Úřední desce Brna. „Nejsme a ani nemůže být konkurenceschopní jakémukoli komerčnímu subjektu, který by o provoz sauny projevil v nabídkovém řízení zájem,“ přiznala Svobodová.

Od voučat po prarodiče

Členové komunity mají obavu, aby nedošlo k zániku nejstarší sauny i komunity jako takové. „Například pravidelný páteční Sauna klub už od roku 1981 navštěvují ke společnému rodinnému saunování děti, rodiče i prarodiče. Mnozí jsou již vysokého věku,“ upřesnila Svobodová.

„Pro některé starší osoby může znamenat konec silných sociálních vazeb, které prospívají jejich zdraví. Obáváme se, že upřednostněním komerčních zájmů by se s největší pravděpodobností cenná komunita rozpadla a ze sauny na Drobného by už bylo úplně jiné místo,“ varuje Svobodová.


Bednář její slova potvrzuje. „Takto potkávám své kamarády pravidelně každý týden. V případě, že by naše komunita o saunu přišla a byla by provozována komerčně, mnozí by si to již nemohli dovolit. V takovém případě bychom se pak už scházeli třeba už jen jednou za čtvrt roku a to by nebylo dobré,“ uvědomuje si Bednář.

VIDEO: V Brně vznikla před několika lety nová sauna na Kraví hoře.

Fotogalerie
6 fotografií