Nevýhody a rizika saunování

Mužské pohlavní orgány nemají rády vysoké teploty a časté návštěvy finské sauny či infrasauny tak můžou negativně ovlivnit počet i kvalitu spermií. Na toto téma proběhlo několik výzkumů, a ačkoliv výzkumníci potvrdili, že po třech měsících pravidelného saunování mužům poklesla kvalita spermií, nemělo saunování vliv na pohlavní hormony a už za tři měsíce se hodnoty vrátily zase do normálu.

Jestliže se s partnerkou delší dobu neúspěšně snažíte o dítě, není od věci, když saunování na pár měsíců vysadíte. Spermie se obnovují právě přibližně po dvou až třech měsících.

Autor: Shutterstock

Negativní vliv na spermie má navíc v dnešní společnosti mnohem více faktorů – alkohol, cigarety, kvalita ovzduší a vody, těsné spodní prádlo, vyhřívané sedačky v autě nebo zahřátý notebook, který si při práci pokládáte na klín. Démonizovat saunování a označovat ho jako vraha spermií by proto bylo přehnané. Mnozí muži si užívají saunování 3× týdně a s početím problém nemají.

Opravdu nevhodné je ale saunování v případě, že jste nachlazení nebo máte teplotu, rýmu či chřipku. V takovém případě vaše tělo zápasí s chorobou, má ovlivněný termoregulační systém a vysoké teploty v sauně mu neprospějí. Sauna dobře funguje jako prevence proti nachlazení, ale pokud se vám nemoc spustí, dejte si pauzu.

Sauně se vyhněte i v případě, že máte závažné problémy s krevním oběhem, srdcem nebo kůží. Během saunování se vám zvýší tepová frekvence, roztáhnou cévy a zrychlí krevní oběh. Pro zdravého člověka je toto žádoucí, ale nemocní jedinci nemusejí vysoké teploty snášet dobře. Pokud si nejste jistí svým zdravotním stavem, poraďte se o saunování s lékařem.

Výhody a účinky saunování

Během saunování se intenzivně potíte a z těla se vám vyplavují nebezpečné toxiny a další škodlivé látky (platí zejména pro finské sauny). Jde o ozdravný a očistný proces, po kterém vám navíc bude velmi příjemně.

Autor: Shutterstock

Pravidelným vystavováním vysokým teplotám také zvýšíte svou odolnost – díky sauně budete méně náchylní například vůči chřipce nebo nachlazení. Saunování pomáhá také alergikům a astmatikům, protože má pozitivní vliv na dýchací ústrojí (platí zejména pro parní sauny).

Saunování dále pomáhá uvolnit svaly a klouby (platí zejména pro infrasauny). Mnozí sportovci si bez sauny ani nedokážou představit život. Jen do sauny nechoďte ihned po sportovním výkonu, ale dejte si minimálně půlhodinky pauzu, abyste vychladli a nešli do kabiny příliš rozehřátí.

Díky saunování také omládnete. V teple se vám totiž rozšíří póry i cévy, což umožní pokožce lépe dýchat. Budete tak vypadat mladší, saunování je skvělé také v boji proti celulitidě.

V neposlední řadě saunování prospěje vaší psychice. Zejména, pokud máte domácí saunu, kde vás nikdo neruší, si při saunování parádně odpočinete.